Koalīcija vienojas nevirzīt nevainojamas reputācijas kritērijus patiesajiem labuma guvējiem (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Gatis Eglītis
Gatis Eglītis Foto: Edijs Pālens/LETA

Valdošās partijas vienojušās Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā neizvirzīt nevainojamas reputācijas kritērijus komersantu patiesajiem labuma guvējiem, pastāstīja Saeimas deputāts Gatis Eglītis (JKP).

Politiķis norādīja, ka viņš koalīcijā rosināja minētajā likumā tomēr nevirzīt ilgas diskusijas prasījušos kritērijus par nevainojamu reputāciju patiesajiem labuma guvējiem, ko valdību veidojošās partijas esot arī atbalstījušas.

Eglītis norādīja, ka uz otro likuma lasījumu ar piecu partiju parakstiem minētie priekšlikumi tiks izņemti, pārējos grozījumus likuma tekstā paturot.

"Šajās dienās bija sacelta pamatīga vētra par šo Finanšu ministrijas un Finanšu izlūkošanas dienesta iniciatīvu, ko var dēvēt arī par pašdarbību, jo, izrādās, to nemaz no mums neprasa centrālās naudas atmazgāšanas apkarošanas organizācija FATF," pauda politiķis.

Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars aģentūrai LETA norādīja, ka darbs pie reputācijas kritēriju izstrādes būtu jāturpina, pagaidām gan tos izslēdzot no likumprojekta. Politiķa ieskatā šādiem kritērijiem jābūt formulētiem tā, lai tie būtu nepārprotami un izmērāmi, jo līdzšinējais piedāvājums bijis ļoti plaši interpretējams.

"Mūs satrauca ļoti plaši interpretējami un subjektīvi piemērojami formulējumi, kas nosaka to labo reputāciju - vai publikācija medijos ietekmē vai neietekmē reputāciju. Ja tas nav skaidri definēts, tad tas pagaidām jāatliek," pauda deputāts.

TVNET jau vēstīja, ka Saeima konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja šos likuma grozījumus, kas paredz vienkāršot aizdomīgu darījumu ziņošanas sistēmu, kopīgā klienta izpētes rīka izveidi, kā arī izvirza nevainojamas reputācijas un nesodāmības prasības šī likuma subjektu patiesajiem labuma guvējiem.

Grozījumi šīs prasības izvirza ļoti plašam komersantu lokam. No vienas puses, tās ir kredītiestādes, finanšu iestādes, advokāti un advokātu biroji, notāri, revidenti un ārpakalpojuma grāmatveži, savukārt, no otras puses, tie ir arī tādi likuma subjekti, kā nekustamā īpašuma darījumu starpnieki, izložu un azartspēļu organizētāji, inkasācijas pakalpojumu sniedzēji, lietotu auto dīleri, kur ir lieli norēķini skaidrā naudā, mākslas un antikvariāta tirgotāji ar noteikta līmeņa apgrozījumu, kriptovalūtu operatori, parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēji u.c.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu