Profesionālais sports un alkoholisms. Sīsī Sabatijas stāsts (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Sīsī Sabatija
Sīsī Sabatija Foto: Ekrānuzņēmums/HBO

Viens no pēdējo divu gadu desmitu labākajiem beisbola spēlētājiem Sīsī Sabatija (CC Sabathia) gandrīz visu savu profesionālo sportista dzīvi bija alkoholiķis, taču acīs šai problēmai tā pa īstam ieskatījās tikai savas karjeras norietā. 

Izklaides milzis HBO radījis jaunu dokumentālo filmu "Zem greipfrūtu koka: K. Č. Sabatija stāsts" ("Under the Grapefruit Tree: The CC Sabathia Story") par daudzu sporta cienītāju iemīļotu ņujorkiešu metēju Sīsī Sabatiju, kas atklāti runā par it kā ar profesionālo sportu nesaistītu tēmu - alkoholismu. Filma, kas ir atklāts ieskats agrākās beisbola superzvaigznes dzīvē un karjerā, šobrīd pieejama "LMT Viedtelevīzijā".

"Kad man nebija spēle, es dzēru trīs, četras dienas no vietas,"

filmā atklāti par savu problēmu stāsta Kārstens Čārlzs Sabatija. 

Sīsī Sabatija
Sīsī Sabatija Foto: HBO/publicitātes

Sabatija bija viena no ASV beisbola superzvaigznēm, viņš deviņpadsmit sezonas aizvadīja planētas spēcīgākajā līgā MLB, 2009. gadā tika pie "World Series" uzvarētāja titula, sešas reizes piedalījies "Visu zvaigžņu spēlē". Taču tikai 2015. gadā, īsi pirms izšķirošajām spēlēm, viņš publiski nāca klajā ar paziņojumu, ka dodas ārstēties no alkoholisma. 

"Kad tiku saģērbts rehabilitācijas centra drēbēs, čībās piešļūcu pie televizora un skatījos, kā mani komandas biedri spēlē, bet es viņiem palīdzēt nevaru, - tas bija zemākais punkts manā dzīvē," viņš atklāj. 

Video: Filmas "Zem greipfrūtu koka: K. Č. Sabatija stāsts" reklāmas rullītis.

Filmai dots nosaukums "Zem greipfrūtu koka" - tā ir atsauce uz Sabatijas bērnību Kalifornijā, kur viņš izmantoja greipfrūtus kā bumbas, metot tos pret krēslu, tādējādi jau domājot par savu karjeru profesionālajā sportā. 

Sportists nekautrējas gremdēties dziļās filozofiskās pārdomās par savu bērnību, attiecībām ar tēvu un māti. Īpaša saikne Sabatijam bijusi ar tēvu Korkiju, kurš ģimeni pameta, kad dēlam bija vien divpadsmit gadu. Vēlāk tēvs cīnījās ar to pašu alkoholismu, narkotiku atkarību un pāragri mira 2003. gadā no AIDS komplikācijām. Tieši viņa saikne ar tēvu, neizrunātais, nepiedzīvotais ir bijis viņa alkoholisma problēmas kodols - to viņš saprata, tikai jau būdams ārstniecības iestādē. 

Sīsī Sabatija 2009. gadā
Sīsī Sabatija 2009. gadā Foto: AFP/SCANPIX

Filmā interviju sniedz arī Sabatijas sieva Ambera, abiem ir kopīgi četri bērni. Viņa godīgi pastāsta, ka vienā brīdī arī viņai rokas nolaidās, redzot, kā Sabatija grimst zaļā pūķa purvā. 

Filmā akcents likts uz Sabatijas pēdējo sezonu Ņujorkas "Yankees" komandā, līdz pēdējā spēlē viņu piemeklē pleca trauma, kas lika ar asarām acīs skatītāju ovāciju pavadībā pamest iemīļoto laukumu.

Filmas izskaņā nolasāms vēstījums - panākumi dažreiz mēdz kalpot kā maska, kaut aiz tās notiek reāla iekšēja cīņa ar dēmoniem.

Taču pats galvenais - arī šie dēmoni ir uzveicami.

Dzīve pēc lielā sporta, protams, turpinās. Sabatija šobrīd aktīvi dzīvo līdzi savu bērnu ikdienai, vada podkāstu un atklāti stāsta par paša pieredzēto, dalās atziņās kā cīnīties ar daudzu izbijušu sporta profesionāļu problēmu - alkoholismu. Godīgi izstāstīts stāsts par lielo sportu.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu