Jaunos ārstniecības speciālistus centīsies piesaistīt ar naudas kompensācijām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Medmāsas. Ilustratīvs attēls
Medmāsas. Ilustratīvs attēls Foto: AFP/SCANPIX

Lai nodrošinātu pacientu ārstēšanu un aprūpi un piesaistītu papildu personālu slimnīcām, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD), kā arī ģimenes ārstu praksēm Rīgā, no trešdienas tiek ieviests jauns atbalsta veids ārstniecības personām, informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāve Barbara Ālīte.

Ar naudas kompensācijām plānots piesaistīt jaunos speciālistus pēc kvalifikācijas iegūšanas, kā arī veicināt, lai profesijā atgriežas tie speciālisti, kas šobrīd strādā citās jomās. Tāpat tādējādi plānots veicināt ģimenes ārstu paaudžu nomaiņu.

No Eiropas Sociālā fonda (ESF) naudas kompensācijām šim mērķim pieejami teju trīs miljoni eiro.

Naudas kompensācijas tiks piešķirtas ārstniecības personām, kas pērn 12.martā, kas ir diena, kad Latvijā pirmo reizi tika izsludināts ārkārtas stāvoklis Covid-19 izplatības dēļ, nestrādāja nevienā Latvijas ārstniecības iestādē.

Ministrijā skaidro, ka šāds nosacījums ieviests, lai sabiedrības veselības krīžu situāciju novēršanai piesaistītu jaunos speciālistus, kas šobrīd strādā citās jomās, un kompensācijas neietekmētu ārstniecības personu nodrošinājumu reģionos.

Līdz ar to, ja ārstniecības persona bija nodarbināta pirms 2020.gada 12.marta, bet pārtrauca darba attiecības un nestrādāja 12.martā kādā no atbalstāmajām profesijām ārstniecības iestādē Latvijā, kritērijs ir izpildīts.

Uz finanšu atbalstu var pretendēt medicīnas māsas, māsu palīgi, kas strādā stacionārā ārstniecības iestādē Rīgā, un ārstu palīgi, kas strādā NMPD brigādēs atbalsta centros Rīgā.

Tāpat uz kompensāciju ģimenes ārstu paaudžu nomaiņai var pretendēt ģimenes ārsta prakses Rīgā - pensijas vecuma ģimenes ārsti, kas nodod praksi, un jaunie speciālisti, kas to pārņem.

Atbalstīta tiks kompensācijas piešķiršana, ja ārstniecības persona strādās Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā, Rīgas Dzemdību namā, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, Rīgas 2.slimnīcā. Tāpat pieteikties var arī tie strādājošie, kas ir nodarbināti citās Rīgas ārstniecības iestādēs, kas atbilstoši veselības aprūpes nozares dokumentiem nodrošina ārstēšanu krīžu novēršanai.

Pieteikties var arī NMPD brigāžu atbalsta centrā Rīgā vai ģimenes ārsta praksē Rīgā strādājošie.

Projekta laikā ārstniecības personām paredzēta vienreizēja kompensācija par darbu Rīgā un papildu kompensācija par katru ģimenes locekli, kā arī vienreizēja uzturēšanās izdevumu kompensācija. Tāpat projektā tiek sniegti atbalsta pasākumi ģimenes ārstu paaudžu nomaiņai.

Kompensācijas apmērs māsām, māsu palīgiem un ārstu palīgiem paredzēts piecu zemāko mēnešalgu apmērā. Tāpat tiks piešķirta viena papildu kompensācija par katru ģimenes locekli un uzturēšanās izdevumu kompensācija 3600 eiro apmērā.

Piemēram, sertificētai māsai, kurai ir vīrs un divi bērni, kompensācijas apmērs sasniegs 11 480 eiro.

Savukārt Ārstniecības personu reģistrā reģistrētai māsai, kurai nav ģimenes vai apgādībā esošu personu, kompensācijas apmērs būs 7935 eiro.

Ikmēneša kompensācija ģimenes ārstam, kurš nodod ģimenes ārsta praksi, trīs mēnešus ir 50% no vidējās iepriekšējo 12 mēnešu periodā izmaksātās un Nacionālā veselības dienesta (NVD) ģimenes ārsta praksei samaksātās ikmēneša summas. Savukārt ģimenes ārstam, kurš pārņem ģimenes ārsta praksi, kompensācija trīs mēnešus ir vienas zemākās mēnešalgas apmērā.

Piemēram, ja ģimenes ārstam, kurš nodod ģimenes ārsts praksi, NVD pēdējos 12 mēnešos ir izmaksājis 30 000 eiro, tad par trīs mēnešiem ģimenes ārsts, kurš nodod ģimenes ārsta praksi, pēc kompensācijas līguma noslēgšanas saņems kompensāciju par specifisko zināšanu, informācijas un pieredzes nodošanu 3750 eiro.

Covid-19 izraisītā krīze ir izgaismojusi personāla trūkumu veselības aprūpes jomā, ko īpašu smagi izjūt Covid-19 uzliesmojuma laikā.

Līdz ar to ieviestas naudas kompensācijas kā papildu motivācijas pasākums, lai risinātu ārstniecības personāla nepietiekamību.

Rīgas Austrumu slimnīcas aprūpes direktore Inese Budzila atzīmē, ka slimnīcas stacionāros vērojams ne tikai Covid-19 pacientu skaita pieaugums, bet arī tendence, ka vairumam šo pacientiem ir ļoti smaga slimības gaita. Tas, pēc viņas sacītā, prasa papildu aprūpes stundas un attiecīgi arī personāla resursus, kuri jau līdz šim strādājuši kritiskos pārslodzes apstākļos.

"Ļoti ceru, ka šī medicīnas jomā īstenotā personāla piesaistes programma būs pietiekami motivējoša, lai jau iespējami drīz piesaistītu medicīnas jomas speciālistus darbam vadošajās galvaspilsētas slimnīcās," pauda Budzila.

Savukārt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes locekle Zane Straume skaidro, ka slimnīcā "cenšamies radīt apstākļus, lai māsas būtu novērtētas, sadzirdētas un saņemtu arī atbilstošāku atalgojumu, tomēr arī Bērnu slimnīcā trūkst aprūpes personāls".

Šobrīd slimnīcā nepieciešams piesaistīt aptuveni 50 māsas jeb 10% no kopējā aprūpes personāla, tāpēc ārstniecības iestāde novērtē iespēju piesaistīt darbiniekus ar atbalstu, ko sniedz ESF projekts.

Ar šā atbalsta palīdzību iecerēts piesaistīt ārstniecības iestādēm Rīgā 270 speciālistus.

Fonda projektu plānots īstenot līdz 2023.gada 30.septembrim vai līdz pieejamā finansējuma apguvei.

Lai pieteiktos finanšu atbalstam, ārstniecības personai ir jāaizpilda pieteikums un tas jāiesniedz VM. Pieteikumu veidlapas un visi nosacījumi kompensācijas saņemšanai ir pieejami "

Jau ziņots, ka līdzīgi atbalsta pasākumi ārstniecības personāla piesaistei ESF projekta laikā kopš 2017.gada nogales tiek īstenoti arī reģionos. Visā Latvijā piesaistīto speciālistu skaits sasniedzis jau teju 800. Veselības ministrija turpina atbalsta izmaksu speciālistiem par darbu reģionos un turpina pieņemt pieteikumus, lai nodrošinātu pacientu aprūpi un ārstēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu