Covid-19 teritorija ⟩ Neticības cena

Foto: Jānis Škapars/TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

“Pacienti aiziet ļoti smagi. Kritiskā stāvoklī viņi elpo simtprocentīgu skābekli. Bet vienalga viņi sūdzas par elpas trūkumu, ka viņiem trūkst skābekļa... Taču vairāk mēs iedot nevaram. Vairāk par simtprocentīgo skābekli mums nav,” ar smagu nopūtu un nelielu izmisumu acīs saka Rihards Starinskis. Viņš ir Daugavpils reģionālās slimnīcas rezidents anestezioloģijā un traumatoloģijā. Covid-19 pandēmijas laikā rezidents aprūpē pacientus arī slimnīcas Plaušu slimību un tuberkulozes centrā.  

Mediķi uz izdegšanas robežas

Ap pulksten sešiem no rīta Rihards ir pavadījis darbā jau faktiski diennakti. Pēc četrdesmit minūtēm viņam sāksies jau otrā diennakts dežūrā. Viņam jāsagaida kolēģis, kas viņu nomainīs plkst. 16. Līdz tam Rihards dosies pacientu apgaitās, ne reizi vien novilks un uzvilks no jauna pilnu aizsargtērpu, piedalīsies sapulcē un atbildēs uz daudzajiem kolēģu zvaniem.  

Zem Riharda acīm manāmi tumši zili noguruma loki. Un ir skaidrs, kāpēc: nakts nebija viegla. No rīta pieci pacienti diezgan smagā stāvoklī. Viens pacients naktī nomira. 

Jau piecas minūtes pēc iepazīšanās dodamies līdzi Rihardam apgaitā. Ejot cauri steriliem un tumšiem slimnīcas gaiteņiem, sajūta mazliet kā kara laikā.

Rihards ietērpjas pilnajā aizsargtērpā un dodas uz tā saucamo sarkano zonu, palātu ar Covid-19 slimniekiem, kuri atrodas smagā stāvoklī.

Trūkst elpas

“Negribas nomirt,” saka kāda Covid-19 slimniece. Sievietes stāvoklis, kā mums vēlāk pastāsta rezidents, - ļoti smags. Rihards pret pacientiem izturas ļoti laipni, viņš ieklausās viņu sūdzībās, dara visu, lai šiem cilvēkiem būtu pēc iespējas ērtāk. Izejot ārā no “sarkanās zonas”, var manīt pārdzīvojumu viņa sejā.   

Covid loterija

Varētu teikt, ka saslimšana ar Covid-19 ir ļoti līdzīga loterijai. Tikai bez balvām.  Ja vien par balvu neuzskata to, ka izdevies pārslimot salīdzinoši vieglu formu. Daudz nopietnākas sekas veselībai, pēc Riharda vārdiem, ir cilvēkiem ar blakusslimībām. Piemēram, cilvēkiem ar cukura diabētu ir lielāks risks saslimt tieši ar smagu Covid-19 formu.  

Ar mediķiem strīdēties ir grūti

Pērnā gada beigās Daugavpils reģionālajā slimnīcā bija gatavi vakcinēties vien 10% mediķu. Rihards ir viens no tiem ārstiem, kas jau ir saņēmis abas vakcīnas devas. Skaidrojot savu kolēģu - mediķu skepsi, viņš norāda, ka īpaši skeptisks ir jaunākais medicīnas personāls, kas raizējas par vakcīnas iedarbību, ja ir noteiktas blakusslimības.

“[Viņiem] nav nojausmas vispār par vakcinācijas pamatu. Skaidrojums pavisam vienkāršs - ja tev ir blakus saslimšanas, tad  Covid-19 būs smagākā formā nekā citiem populācijā. Līdz ar to nepieciešams pēc iespējas ātrāk vakcinēties,” pauž Rihards.

Daugavpils Reģionālās Slimnīcas rezidents anestezioloģijā un reanimatoloģijā Rihards Starinskis
Daugavpils Reģionālās Slimnīcas rezidents anestezioloģijā un reanimatoloģijā Rihards Starinskis Foto: Jānis Škapars/TVNET

Pārliecināt ārstus par vakcīnu drošumu ir vēl grūtāk, jo katram esot savi uzticami informācijas avoti.

“Tu nevari vienkārši viņiem pateikt “Nē, tev nav taisnība. Lūdzu, skaties, lasi šo! Šeit ir uzrakstīts pareizi, bet tu lasīji pavisam citu un nepareizu informāciju,” skaidro rezidents.

Savukārt dezinformācijas izplatību par Covid-19 sabiedrībā Starinskis skaidro ar to, ka cilvēki salīdzinoši maz gūst informāciju no plašsaziņas līdzekļiem, vairāk uzticas apšaubāmu soctīklu lietotāju izplatītai informācijai.

“Katrs var nonākt šeit. Katrs var saslimt ar smagu formu un nonākt slimnīcā. Jūs negribat būt šeit. Labāk ir palikt mājās ar saviem radiniekiem un būt veseliem,” pārliecinoši saka Rihards.

Tagad pienācis laiks nākamajam pacientam. Rihards atkal pārģērbjas: aizsargkombinezons, bahilas, cimdi, sejas maska un vairogs... Gluži kā kareivis viņš līdzās citiem kolēģiem cauri tumšajiem slimnīcas gaiteņiem dodas pretī neredzamajam un cilvēka acīm netveramajam ienaidniekam. Lai mēs visi paliktu dzīvi un veseli.    

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu