Profesors: Pašvaldību vēlēšanu rīkošana vai pārcelšana būs atkarīga no politiķu dūšas (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēki piedalās pašvaldību vēlēšanās 603. pašvaldību vēlēšanu iecirknī Limbažu kultūras namā. Ilustratīvs foto.
Cilvēki piedalās pašvaldību vēlēšanās 603. pašvaldību vēlēšanu iecirknī Limbažu kultūras namā. Ilustratīvs foto. Foto: Patrīcija Eglīte/LETA

Pašvaldību vēlēšanu rīkošana jūnija sākumā vai pārcelšana būs atkarīga no politiķu dūšas, jo ir grūti prognozēt epidemioloģisko situāciju valstī, aģentūrai LETA pauda Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis.

Pēc viņa sacītā, nav dogmas, kas noteiktu, pie kādiem saslimstības līmeņiem vēlēšanas varētu rīkot vai tās būtu jāpārceļ. Arī kumulatīvā 14 dienu saslimstība līdz 200 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju, kas, pēc valdības paustā, ļautu samazināt valstī noteiktos ierobežojumus, pēc Briģa domām, ir nosacīts rādītājs.

Viņš uzskata, ka, domājot par vēlēšanu rīkošanu, jāvērtē saslimstības tendence dažas nedēļas pirms tām. "Bet diemžēl vēlēšanas jāplāno stipri agrāk," atzina zinātnieks.

Briģis pauda, ka šajā jautājumā nav zinātniski pamatotas atbildes, un viss būs atkarīgs no politiķu dūšas. Taču,

ja vēlēšanas notiktu pašreizējā epidemioloģiskajā situācijā, profesors būtu drīzāk pret to norisi.

"Mums ir ārkārtējā situācija, un rīkot vēlēšanas ārkārtējā situācijā būtu neprāts," pārliecināts RSU Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka, rīkojot vēlēšanas, ir jānodrošina stingra epidemioloģiskās drošības pasākumu noteikšana un ievērošana.

Jau ziņots, ka valdošās partijas sākušas diskusiju par jūnijā gaidāmo pašvaldību vēlēšanu pārcelšanu, taču pagaidām liela atbalsta šādai iespējai koalīcijā nav.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atzina, ka pirmdien sadarbības sanāksmē bijusi "tikai idejiska diskusija" un nekādi lēmumi nav pieņemti, turklāt

partneru vairākums vēlēšanu datuma pārlikšanu īsti neatbalstot, īpaši, ņemot vērā apstākli, ka vēlēšanās jāievēlē jauno pašvaldību vadība.

"Tagad jautājums ir tikai idejisks, raugoties, kādi ir Covid-19 apstākļi," sacīja politiķis.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) uzsvēra, ka viņa pārstāvētā partija ieceri pārcelt vēlēšanu datumu neatbalstīs.

Saeimas deputāts, Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars akcentēja, ka uz šādu iespēju raugās skeptiski, piebilstot, ka Latvijas situācija nav unikāla un citās valstīs vēlēšanas tiek rīkotas arī Covid-19 apstākļos, šādā gadījumā domājot par stingriem ierobežojumiem.

"Tagad ir grūti prognozēt, kā Covid-19 situācija attīstīsies nākotnē, taču tā būtu negodīga priekšrocība tiem, kas piedalīsies vēlēšanās un ies vēlēt. Zinām, ka jau ir sākta gatavošanās vēlēšanām, partijas tērēs līdzekļus," sacīja Dzintars, uzsverot, ka jautājumam par vēlēšanu datumu jābūt izlemtam iespējami drīz.

Viņš arī akcentēja, ka administratīvi teritoriālā reforma tāpat ir viens no argumentiem, kāpēc nepārskatīt vēlēšanu datumu. "Noteikumu maiņa pirms sacensībām nedod vienādus apstākļus," teica politiķis.

Veselības ministrs, "Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts pauda, ka lēmums šajā jautājumā atkarīgs no epidemioloģiskās situācijas, kas gan pašlaik uz vēlēšanu laiku nav prognozējama. Tāpēc lēmums šajā jautājumā pašlaik būtu pāragrs un šī situācija būs jāvērtē, nākot tuvāk vēlēšanām, skaidroja politiķis.

"KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Možvillo pauda, ka vēlēšanu atlikšana pašlaik nav dienaskārtībā. Viņš norādīja, ka ir svarīgi saprast, kā noorganizēt priekšvēlēšanu kampaņu, lai kandidātiem, kuri nav publiski pazīstami vai strādājuši pašvaldībā vai kādā redzamā iestādē, būtu atbilstošas iespējas uzrunāt vēlētājus.

Pašvaldību vēlēšanas, kas notiks visā Latvijā, izņemot Rīgu, paredzētas jūnija pirmajā sestdienā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu