Mūžībā devies britu kara veterāns un pandēmijas laika varonis

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Peter Cziborra/REUTERS/Scanpix

100 gadu vecumā ar Covid-19 miris britu armijas veterāns kapteinis Toms Mūrs, kurš pandēmijas laikā savāca miljoniem mārciņu Lielbritānijas nacionālajam veselības dienestam, vēsta BBC.

Publiskojot pastaigas pa savu dārzu, sirmgalvis mudināja ziedot fondam "JustGiving". Pandēmijas laikā Lielbritānijas nacionālajam veselības dienestam tika ziedoti gandrīz 33 miljoni sterliņu mārciņu.

Mūram pagājušonedēļ tika apstiprināta inficēšanās ar jauno koronavīrusu. Plaušu karsonis tika ārstēts ar medikamentiem, kuru lietošanas dēļ Mūrs nevarēja vakcinēties, sacīja viņa ģimene.

Karaliene Elizabete II jūlijā iecēla Mūru bruņinieku kārtā, tādējādi godinot viņu par nācijas gara celšanu koronavīrusa pandēmijas laikā un labdarības akcijas laikā savāktajiem līdzekļiem medicīnas darbiniekiem.

Kad atklātībā nonāca ziņas par Mūra nāvi, Elizabete II norādīja, ka viņš esot "sniedzis iedvesmu visai nācijai un pārējai pasaulei".

Mūra meitas Hanna Ingrema-Mūra un Lūsija Teikseira paziņoja, ka tēva pēdējās dzīves stundās ģimene esot "dalījusies priekos un bēdās".

"Kapteinis Toms Mūrs bija varonis šī vārda vispatiesākajā nozīmē," uzsvēra britu premjers Boriss Džonsons. "Drūmajos Otrā pasaules kara laikos viņš cīnījās par brīvību. Kad šī valsts atradās dziļākajā krīzē pēc kara, viņš mūs vienoja, viņš mūs uzmundrināja un viņš iemiesoja cilvēka gara uzvaru."

"Viņš kļuva ne tikai par nacionālu iedvesmas avotu, bet arī par cerības staru pasaulei," piebilda Džonsons.

Dauningstrītā karogs nolaists pusmastā, godinot Mūra piemiņu.

Arī Baltais nams piemin Mūru. "Kopā ar Lielbritāniju un visu pasauli godinām kapteiņa Toma Mūra piemiņu. Viņa dzīve un rīcība iedvesmoja miljoniem cilvēku," tvīto ASV prezidenta birojs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu