Foto ⟩ Ko spēj medicīna: amerikānim pēc avārijas transplantē seju un rokas

Foto: AP/Scanpix
TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X

22 gadus vecais Džo Dimeo pirms diviem gadiem cieta autoavārijā. Viņa auto aizdegās, un jaunā vīrieša dzīvību izglāba vien tas, ka tuvumā pagadījās varonīgs šoferis, kurš izvilka viņu no liesmām. Pirms nepilna pusgada Dimeo tika dota otrā dzīve - sejas un roku transplantācija, vēsta raidorganizācija AP.

Tagad Dimeo no jauna mācās smaidīt, mirkšķināt acis un kustināt pirkstus.

"Es zināju, ka tas notiks sīkiem solīšiem," Ņūdžersijā dzīvojošais jaunietis stāsta žurnālistiem.

"Vajadzīga liela motivācija, pacietība. Jābūt stipram, neskatoties ne uz ko."

Visā pasaulē līdz šim veiktas vismaz 18 sejas transplantācijas operācijas, kā arī 35 roku transplantācijas operācijas, liecina organizācijas "United Network for Organ Sharing" (UNOS) dati.

Foto: Mark Lennihan / AP

Taču gadījumi, kad šīs operācijas tiek veiktas reizē, ir ārkārtīgi reti. Pirms Dimeo operācijas bijuši tikai divi mēģinājumi.

2009.gadā pacientam Parīzē tika transplantēta seja un abas rokas, taču apmēram pēc mēneša viņš nomira no operācijas komplikācijām. Divus gadus pēc tam mediķi Bostonā centās šādu operāciju kompleksu veikt sievietei, kura bija smagi cietusi šimpanzes uzbrukumā, taču pēc dažām dienām transplantētās rokas nācās noņemt.

"Tas ir fenomenāli, ka kaut ko tādu izdevās paveikt," norāda Bostonas ķirurgs Bohdans Pohamačs, kura vadībā notika otrais sejas un roku transplantācijas mēģinājums. "No savas pieredzes zinu, cik tas ir neticami sarežģīti. Tas ir fantastisks panākums."

Dimeo visu turpmāko mūžu būs jālieto medikamenti, lai viņa organisms neatgrūstu transplantus. Viņam priekšā arī ilgstoša rehabilitācija, lai uzlabotu jutīgumu savos jaunajos orgānos un iemācītos ar tiem rīkoties.

Smagais negadījums

2018.gadā Dimeo pēc nakts maiņas aizmiga pie stūres. Viņa auto ietriecās stabā, apmeta kūleni un aizdegās. Laimīgā kārtā tuvumā pagadījās cits šoferis, kurš apstājās un izvilka Dimeo no degošās automašīnas.

Pēc tam jaunietis vairākus mēnešus pavadīja medikamentozajā komā. Viņam tika veiktas 20 rekonstruējošās operācijas un vairākkārtēja ādas pārstādīšana, jo viņa ķermeni klāja trešās pakāpes apdegumi. 

Kļuva skaidrs, ka standarta operācijas nepalīdzēs Dimeo pilnībā atgūt redzi vai spēju kustināt rokas. 2019.gadā mediķi sāka gatavoties sejas un roku transplantācijas operācijai, labi zinot, ka veiksmīgs iznākums nebūt nav garantēts.

Donora meklējumi

"NYU Langone Health" klīnikai nebija viegli atrast donoru. Mediķi lēsa, ka pastāv tikai 6% iespēja atrast donoru, kas būtu saderīgs ar Dimeo. Papildu apgrūtinājumus sagādāja arī tas, ka tika meklēts tā paša dzimuma donors ar līdzīgu ādas toni un dominējošo roku.

Turklāt Covid-19 pandēmijas laikā orgānu ziedošanas apmēri samazinājās. Kad Ņujorkā plosījās smags vīrusa uzliesmojums, transplantācijas nodaļas mediķi tika piesaistīti darbam ar Covid-19 pacientiem.

Augusta sākumā Delavērā beidzot tika identificēts potenciālais donors. 23 stundas ilgā operācija notika pēc dažām dienām.

Operācija

Foto: Mark Lennihan / AP

Dimeo līdz pusei apakšdelma tika amputētas abas apdegušās rokas, aizstājot tās ar donora rokām un savienojot nervus, asinsvadus un cīpslas. Dimeo tika pārstādīta arī seja - piere, uzacis, deguns, plakstiņi, lūpas, abas ausis un sejas kauli.

"Atskatoties uz iepriekšējiem gadījumiem, veiksmes iespēja bija maza," uzsver ķirurgs Eduardo Rodrigess, kurš vadīja vairāk nekā 140 cilvēku lielo operācijas komandu.

Pagaidām mediķi nav novērojuši, ka Dimeo organisms atgrūstu transplantus. 

Jaunais vīrietis novembrī tika izrakstīts no slimnīcas. Kopš tā laika viņš iziet intensīvu rehabilitācijas kursu, vairākas stundas dienā vingrinoties kustēties un runāt.

Vienā no nesenākajām nodarbībām Dimeo trenējās pacelt uzacis, atvērt un aizvērt acis, kustināt muti, turēt paceltu īkšķi un svilpot. Viņa piere un rokas spēj sajust vēsumu. Runājot ar žurnālistiem, viņš bieži atglauž no sejas matus.

"Jauna iespēja dzīvot"

Dimeo, kurš dzīvo ar vecākiem, spēj pats apģērbties un paēst. Viņam patīk spēlēt biljardu un rotaļāties ar savu suni Basteru. Viņš arī sporto.

"Tā ir jauna iespēja dzīvot. Nedrīkst padoties," saka Dimeo.

Vislielākais risks, ka organisms atgrūdīs transplantu, ir drīz pēc operācijas, taču pilnībā tas nepazūd nekad. Dimeo visu atlikušo mūžu būs jālieto medikamenti, kas palīdzēs viņa ķermenim labāk pieņemt transplantus, taču vienlaicīgi padarīs viņu uzņēmīgāku pret infekcijām.

Rodrigess pauž sajūsmu, ka Dimeo jau spēj aiztaisīt jakas rāvējslēdzēju un uzvilkt apavus. "Mums visiem par to ir liels gandarījums. Milzīgs lepnums," viņš norāda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu