Levits redz nepieciešamību uzlabot tiesībsargājošo institūciju izpratni par vajāšanu sociālajās platformās (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Egils Levits
Valsts prezidents Egils Levits Foto: Paula Čurkste/LETA

Visos tiesībsargājošo institūciju posmos - policijā, prokuratūrā, tiesās - ir jābūt vienotai izpratnei par to, kā konstatēt, ja kāds žurnālists tiek vajāts tāpēc, ka pilda savu profesionālo pienākumu, pauda Valsts prezidents sarunā par žurnālistu darba tiesisko vidi.

Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane informēja, ka Levits 3.februārī kopā ar Baltijas mediju izcilības centra izpilddirektori Guntu Slogu, Latvijas Žurnālistu asociācijas valdes priekšsēdētāju Artu Ģigu, Latvijas reģionālo mediju asociācijas vadītāju Ivonnu Plaudi, "Re:Baltica" līdzdibinātāju žurnālisti Ingu Spriņģi un advokātiem Ievu Andersoni un Andri Tauriņu pārrunāja tiesībsargājošo institūciju izprati par vajāšanu sociālajās platformās, tai skaitā apdraudējumu žurnālistiem.

Uzklausot žurnālistu organizāciju pārstāvju apkopoto informāciju par dažāda veida vēršanos pret žurnālistiem, Levits uzsvēra, ka rīcība, kas kavē žurnālistu pilnvērtīgi darīt savu demokrātiskai sabiedrībai nepieciešamo darbu, ir jāspēj konstatēt, un tiesībsargājošajām institūcijām pret to jāvēršas, neraugoties uz to, vai uzbrukumi žurnālistiem notiek fiziskajā vai virtuālajā vidē.

Viņš arī uzsvēra sociālo mediju problemātisko ietekmi uz demokrātijas kvalitāti, to, ka ir nepieciešams sociālo mediju publisks regulējums gan nacionālajā, gan Eiropas Savienības līmenī. "Ja publiskās diskusijas telpas kvalitāte pazeminās, ja samazinās sabiedrības gatavība piedalīties publiskās debatēs tāpēc, ka šī vide ir piesārņota, tad demokrātija sociālo mediju dēļ var tikt apdraudēta. Tā ir ļoti nopietna problēma, un ir nepieciešama rīcība," sacīja Levits.

Valsts prezidents ar žurnālistu pārstāvjiem, kā arī klātesošajiem advokātiem, pārrunāja arī iespēju noteikt specifisku - gan kriminālu, gan administratīvu - atbildību par vajāšanu internetā. Levits uzsvēra, ka par šiem tematiem nepieciešams padziļināt izpratni Valsts policijā, tiesās un prokuratūrā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu