Saeima stingri nosoda Navaļnija apcietināšanu un pieprasa viņu atbrīvot bez nosacījumiem (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Aleksejs Navaļnijs.
Aleksejs Navaļnijs. Foto: AP/Scanpix

Saeima šodien pieņēma uz parlamenta Ārlietu komisijas paziņojuma veidotu paziņojumu, kurā stingri nosoda politiski motivēto Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija aizturēšanu, notiesāšanu un pieprasa viņa atbrīvošanu bez nosacījumiem.

Par paziņojumu nobalsoja 65 deputāti, bet balsojumā nepiedalījās 26 politiķi.

Trešdien notikušajā Ārlietu komisijas sēdē paziņojuma projekts tika precizēts un papildināts aktuālo notikumu kontekstā, piedaloties arī Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārajai sekretārei Zandai Kalniņai-Lukaševicai (JV).

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA) trešdien komisijas deputātiem norādīja, ka situācija ir mainījusies - Navaļnijs ir ne tikai aizturēts un apcietināts, bet saņēmis notiesājošu spriedumu, kas paredz reālu brīvības atņemšanu. Viņš norādīja, ka tam paralēli sekoja arī nesamērīga un neproporcionāla spēka pielietošana pret miermīlīgiem protestētājiem un masu mediju pārstāvjiem viscaur Krievijā.

Saeimas šodien pieņemtajā paziņojumā akcentēts, ka Navaļnijs jau iepriekš ticis aizturēts, apcietināts un notiesāts procesos, kuros Eiropas Cilvēktiesību tiesa cita starpā ir atzinusi par politiski motivētiem, kuros ir pārkāptas viņa tiesības uz brīvību un kuri ir pretrunā ar taisnīgas tiesas principiem.

Tāpat paziņojumā Saeima atgādina Krievijai par tās starptautiskajām saistībām, kas prasa tiesiskuma principu un cilvēka tiesību uz brīvību ievērošanu, kā arī norāda, ka politiskās opozīcijas pārstāvju aizturēšana ir pretrunā ar šīm saistībām.

Paziņojuma akcentēts, ka jau pērn Navaļnijs Krievijas teritorijā kļuva par nežēlīga nozieguma upuri - viņu mēģināja noindēt, izmantojot Krievijā izstrādātu nervus paralizējošu kaujas vielu no "Novičok" grupas, - un Krievija vēl joprojām par to nav sākusi kriminālizmeklēšanu.

Krieviju kā ANO Drošības padomes pastāvīgo locekli un ANO Cilvēktiesību padomē ievēlētu valsti Saeima aicina rūpēties par ANO Statūtos nostiprināto principu un cilvēktiesību ievērošanu savā valstī.

Paziņojumā Saeima stingri nosoda Krievijas varas iestāžu veikto prettiesisko, politiski motivēto Navaļnija aizturēšanu un tiesas sprieduma pasludināšanu pēc viņa atgriešanās Krievijā, tādējādi cenšoties apklusināt opozīciju un valdošās iekārtas kritiķus. Krievijai aicināta nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot Navaļniju, kā arī veikt izmeklēšanu sakarā ar viņa saindēšanu.

Saeima varētu arī aicināt Krievijas varas iestādes nekavējoties izbeigt politisko oponentu, masu mediju un sabiedrisko aktīvistu, tajā skaitā Krievijas nevalstiskās organizācijas "Fonds cīņai ar korupciju" locekļu vajāšanu, iebiedēšanu un apspiešanu, kā arī citus viņu cilvēktiesību pārkāpumus.

Kā ziņots, iepriekš Ārlietu komisijas sēdē ĀM parlamentārā sekretāre norādīja, ka paziņojuma projektā ir iekļautas visas aktualitātes, uzverot Maskavas tiesas lēmumu piespriest cietumsodu Navaļnijam.

"Mūsu ieskatā, ir jābūt asai reakcijai uz pilnīgi beztiesisko un prettiesisko situāciju, kāda tā šobrīd ir. Ļoti uztraucošas ir arī masveida aizturēšanas, represijas pret masu medijiem. Ir ziņas, ka žurnālisti tika aizturēti ceļā, tuvojoties tiesas sēdes norises vietai. Situācija ir nepieņemama, un par to mēs kā demokrātiska valsts nevaram klusēt," deputātiem sacīja Kalniņa-Lukaševica.

TVNET jau rakstīja, ka Maskavas tiesa otrdien apmierinājusi Krievijas Federālā sodu izpildes dienesta (FSIN) prasību nomainīt opozīcijas līderim Navaļnijam 2014.gadā piespriesto nosacīto sodu pret reālu trīsarpus gadu cietumsodu.

No trīsarpus gadu cietumsoda viņam atrēķināti aptuveni desmit mēneši, ko viņš pavadījis mājas arestā. Tādējādi kolonijā Navaļnijam būs jāpavada aptuveni divi gadi un astoņi mēneši. Līdz brīdim, kad spriedums stāsies spēkā, Navaļnijs atradīsies apcietinājumā.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu