Valsts sociālās aprūpes centrā Valkā ar Covid-19 saslimuši vismaz 80 cilvēki (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Valsts sociālās aprūpes centrā (SAC) Valkā ar Covid-19 saslimuši vismaz 80 cilvēki, sacīja Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija).

Novada mērs sacīja, ka nedēļas laikā, kopš premjers Krišjānis Kariņš (JV) solīja pašvaldību vadītājiem rast risinājumu, lai viņiem būtu pieejama informācija par to teritorijā konstatētajiem Covid-19 saslimšanas gadījumiem, nekas nav mainījies.

"Neviens mūs oficiāli par Covid-19 uzliesmojumu SAC filiālē "Valka" nav informējis," sacīja Krauklis un atzīmēja, ka kopš šā gada sākuma SAC "Vidzeme" filiāle ir pievienota SAC "Zemgale", kuras direktors atrodas Jelgavā, bet neviens no Valkā strādājošajiem neesot tiesīgs stāstīt par Covid-19 uzliesmojumu.

Ņemot vērā, ka pašvaldība ir lūgta nodrošināt aprūpētāju mobilās brigādes darbiniekus ar naktsmītnēm skolas dienesta viesnīcā, saprotams, ka saslimušo vidū ir arī darbinieki, sacīja Krauklis, piebilstot, ka pilsētā valda liels satraukums par infekcijas uzliesmojumu.

Aģentūrai LETA "Valkas" filiālē norādīja, ka informāciju par situāciju "Valkā" ir tiesīgs sniegt tikai SAC "Zemgale" direktors Kristaps Keišs, kura pakļautībā ir astoņas Zemgales un Vidzemes filiāles. 

Keišs aģentūrai LETA stāstīja, ka "Valkā" pirmie trīs saslimšanas gadījumi klientiem konstatēti 21.janvārī. Pēc Slimību profilakses kontroles centra (SPKC) rekomendācijām turpinot veikt klientu un viņu kontaktpersonu testēšanu, saslimšanas gadījumu skaits turpināja palielināties un vakar saņemta informācija par 55 jaunatklātiem gadījumiem. Četriem klientiem saslimšana norit vieglā formā, bet pārējiem slimība norit bez simptomiem, sacīja Keišs.

Patlaban "Valkā" dzīvo 87 klienti un strādā 60 darbinieki, no kuriem darba nespējas lapa ir 27 darbiniekiem. Saslimušo vidū gan nav filiāles medicīnas darbinieku, tādēļ viņi var sniegt visu nepieciešamo palīdzību klientiem, piebilda Keišs.

Direktors stāstīja, ka visi veselie darbinieki pašlaik ir iesaistīti klientu aprūpē. Tāpat izplatīts aicinājums cilvēkiem pieteikties palīdzēt aprūpēt klientus, par to saņemtot algu un piemaksas, taču patlaban neviens vēl neesot atsaucies.

Runājot par situāciju ar Covid-19 izplatību septiņās pārējās viņa pakļautībā esošajās filiālēs, Keišs sacīja, ka situācija ir stabilizējusies un tikai "Lielbērzē", "Ziedkalnē", "Rūjā" un "Ropažos" vēl ir daži saslimušie, kuri vairs nav infekciozi vai kuru slimības gaita norit bez simptomiem.

Viņš stāstīja, ka centrs pats iestādēm ir iegādājušies eksprestestus un katru dienu testē visus darbiniekus pirms darba pienākumu sākšanas. "Pilnīgi visos gadījumos, kad ekprestess cilvēkam bija pozitīvs, tas bija pozitīvs arī laboratoriskajos izmeklējumos. Tas nozīmē, ka mēs pašlaik varam pasargāt klientus no straujas slimības izplatības, jo slimi darbinieki viņus vairs neaprūpē," uzsvēra Keišs, piebilstot, ka paralēli tiek veikts arī siekalu skrīnings.

Direktors uzsvēra, ka vakar plkst.18.06 Valkas novada domes priekšsēdētājam Krauklim nosūtījis e-pastu, kurā informējis par saslimšanas gadījumiem SAC "Valkā", kā arī zvanījis, bet viņš neesot atbildējis.

"Es vienmēr informēju pašvaldību vadību par saslimšanas ar Covid-19 uzliesmojumiem SAC filiālēs, jo pašvaldībai ir svarīgi zināt par savu iedzīvotāju, kuri strādā mūsu filiālēs, veselības stāvokli, lai varētu viņiem palīdzēt," skaidroja Keišs.

SPKC dati liecina, ka kopumā 14 dienu kumulatīvais saslimušo skaits Valkas novadā pašlaik ir 117 cilvēki.

LETA jau vēstīja, ka pirms nedēļas valsts un pašvaldību sociālās aprūpes iestādēs bija kopumā 523 no jauna saslimušie, savukārt šonedēļ - 287. SPKC dati liecina, ka SAC saslimušo skaits sarucis arī attiecībā pret valstī saslimušo skaitu - decembra beigās tie bija 12,8%, bet pagājušajā nedēļā 8,2%.

Labklājības ministre pieprasa paskaidrojumus VSAC "Zemgale" filiāles "Valka" vadībai par Covid-19 uzliesmojumu

Labklājības ministre Ramona Petraviča (Par cilvēcīgu Latviju; KPV LV) pieprasījusi paskaidrojumus valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) "Zemgale" filiāles "Valka" vadībai par straujo Covid-19 saslimušo skaita pieaugumu institūcijā, aģentūru LETA informēja Labklājības ministrijas (LM) Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists Egils Zariņš.

Saskaņā ar VSAC "Zemgale" sniegto informāciju 2021.gada 3.februāri filiālē "Valka" kopā bija 76 inficēšanās gadījumi, no tiem 55 - jauni.

"Esmu pieprasījusi skaidrojumu par situāciju Valkā un tās attīstības gaitu, jo katrs šāds gadījums ir jāizvērtē ar vislielāko atbildību," uzsver labklājības ministre.

Petraviča lūgusi sniegt detalizētu skaidrojumu par situāciju ar Covid-19 izplatīšanos VSAC "Zemgale" filiālē "Valka", kā arī par konkrētu rīcību, kāda tā bija filiālē kopš pirmā inficēšanās gadījuma konstatēšanas. Tiek pieprasīta arī precīza informācija par epidemioloģiskās drošības prasību ievērošanu, sadarbību ar Slimību profilakses kontroles centra (SPKC) epidemiologiem, individuālo aizsardzības un dezinfekcijas līdzekļu lietošanu un kontroli par to lietošanu.

Tiek pieprasīti arī dati par klientu un darbinieku veselības stāvokļa monitoringu, tajā skaitā par rutīnas testēšanu, īpaši par Ag testu jeb tā dēvēto eksprestestu veikšanu, proti, kāda kārtība tiek īstenota filiālē, lai regulāri notestētu katru darbinieku.

VSAC "Zemgale" filiāles "Valka" filiāles vadībai jāatskaitās, kā tiek īstenotas LM sagatavotās Vadlīnijas aprūpes nodrošināšanai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās Covid-19 izplatības ierobežošanai un papildu rekomendācijas ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām jaunu masveida saslimšanas gadījumu ar Covid-19 novēršanai.

Zariņš stāstīja, ka ceturtdienas pēcpusdienā situāciju Valkā plānots apspriest tiešsaistes sanāksmē, kurā piedalīsies labklājības ministre Petraviča, LM valsts sekretārs Ingus Alliks, valsts sekretāra vietniece Līga Āboliņa, VSAC "Zemgale" direktors Kristaps Keišs, Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis ("Vidzemes partija") un Valkas novada izpilddirektors Ainārs Zābers.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu