Pie kāda ātruma ieslēdzas Jaunciema gatves luksofora sarkanā gaisma (1)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zebra/TVNET kolāža

Lai uzlabotu satiksmes drošību, pie gājēju pārejas Jaunciema gatves un  Jaunciema 4. šķērslīnijas krustojumā ir luksofori, kas tagad aprīkoti ar ātruma detektoriem. Tas nozīmē, ka ikviens autovadītājs, kurš brauc nedaudz ātrāk par atļautajiem 30 kilometriem stundā, var tikt apturēts.

Pie jaunās kārtības, kas Jaunciema gatvē ieviesta janvāra sākumā, daudzi jau ir pieraduši, brauc noteikumu robežās un mierīgi šķērso gan gājēju parēju, gan krustojumu. Tai pašā laikā daudz ir tādu autobraucēju, kuri ātrumu nesamazina pietiekami vai ceļa zīmes pat neņem vērā vispār un mirkli vēlāk ir spiesti apstāties pie luksofora sarkanās gaismas, kaut gan gājēju nav.

Foto: Ekrānuzņēmums no raidījuma Zebra

Tā kā Jaunciema gatve ir diezgan noslogota, aiz šā auto agri vai vēlu piebrauc vēl kāds auto un arī tā vadītājs ir spiests gaidīt, lai arī ātrumu pat varbūt nemaz nepārsniedza, cītīgi turoties pie zīmēs rakstītajiem 30. Tā nu visi tad stāv sastrēgumā un tērē savu degvielu.

Lai noskaidrotu, cik ātri ir jābrauc, lai luksoforiem uzmontētie ātruma detektori ierosinātu gaismas signālu pārslēgšanos no zaļā uz sarkano un skrējējus nedaudz atvēsinātu, raidījuma Zebra vadītājs Pauls Timrots devās uz Jaunciema gatves pie Jaunciema 4. šķērslīnijas krustojumu Ķīšezera otrā krastā.

Bruņojies ar vecu, taču aizvien strādājošu "fēnu", Timrots samērā ātri noskaidroja, ka autobraucēju, kuriem grūti nodozēt ātrumu ap 30 km/h atzīmi, netrūkst, un netrūkst arī tādu, kuri brauc pie sarkanā. Tāpat raidījuma vadītājs secināja, ka luksofora radariem ir zināma buferzona, kas pieļauj nelielas atkāpes no atļautā braukšanas ātruma, kā dēļ nav dzelžaini jāturas pie 29 km/h. Pie 38 - 40 km/h ātruma turpretī jau vari būt drošs, ka ieslēgsies sarkanais - aizliedzošais signāls.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu