"Uzmauca maisu galvā un sita": stāsti par Krievijā aizturēto cilvēku spīdzināšanu (20)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: AFP / Scanpix

Krievijas opozīcijas aktīvistes Ļubovas Soboļas priekšvēlēšanu štāba brīvprātīgā Aļona Kitajeva, kuru aizturēja protesta akcijā ieslodzītā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija atbalstam 2.februārī, policijas izolatorā tikusi spīdzināta, ziņo Krievijas laikraksts “Novaja gazeta”. 

21 gadu vecā Kitajeva pēc aizturēšanas tika nogādāta Maskavas policijas nodaļā “Donskoje”. 

Iecirknī policisti pieprasījuši, lai sieviete atbloķē savu telefonu. Kitajeva atteikusies, un tajā brīdī no kabineta, kur viņa atradās, izvests cits aizturētais cilvēks, bet Kitajeva palikusi viena ar četriem policistiem. 

Viens no policistiem Kitajevai vispirms iespēra pa kājām, bet pēc tam paziņoja: “Nu, viss, smacēsim ar maisiņu.” 

Policists uzmauca sievietei galvā iepirkumu maisiņu un sāka sievieti kratīt, beigās viņu pagrūžot tā, ka Kitajeva nokrita no krēsla. Vēlāk policisti viņai draudējuši ar elektrošoka ierīces lietošanu, jo tas neatstājot pēdas. 

Kādā brīdī Kitajeva sākusi kliegt un saukt palīgā, bet policisti tikai par viņu smējušies. Policisti viņai arī draudējuši ar krimināllietu par uzbrukumu varas pārstāvim. 

Beigās Kitajeva policistiem atklājusi sava telefona paroli. 

Par dalību nesankcionētā protesta akcijā Kitajevai šonedēļ tika noteikts arests uz 12 diennaktīm. 

Par vardarbību policijas iecirknī “Donskoje” Krievijas neatkarīgajiem medijiem stāstījuši arī citi protesta akcijas laikā aizturētie. 

Iecirknī pēc aizturēšanas tika nogādāts arī “Novaja gazeta” korespondents Ņikita Girins. Viņš iecirknī pavadīja nakti uz 3.februāri, bet vēlāk viņam tika noteikts arests uz 14 diennaktīm. 

Girins stāsta, ka cilvēkus iecirknī iekaustījuši, viņiem atņemti telefoni. Cilvēkiem arī ticis draudēts ar dažādām krimināllietām, piemēram, par nelikumīgu ielu bloķēšanu vai sanitāro normu pārkāpšanu.  

Kā liecina organizācijas ”OVD-Info” dati, pēc 2.februāra protesta akcijām visā Krievijā aizturēti 1438 cilvēki, tostarp 1170 cilvēki Maskavā. 

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu