Veselības ministrija "ļoti piesardzīga un skeptiska" par jaunāko klašu skolēnu atgriešanos skolā (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Valdība ceturtdienas vakarā atlika lēmumu pieņemšanu par izmaiņām pasākumos Covid-19 izplatības ierobežošanai, taču no veselības ministra Daniela Pavļuta teiktā noprotams, ka lielākās domstarpības radušās par to, vai un ar kādiem nosacījumiem ļaut 1. un 2. klašu skolēniem atgriezties skolas solos. 

Izglītības nozare uzstāj uz to, ka mazākajām klasēm ir jāatgriežas skolā, taču Pavļuts uzsver - lai tas varētu notikt, ļoti nopietni jādiskutē par papildu drošības nosacījumiem, lai šāds solis neizraisītu epidemioloģisku risku. 

Veselības ministrs preses konferencē pēc valdības sēdes atzina, ka Latvija ir viena no pavisam nedaudzām valstīm Eiropā, kurā pat visjaunākā vecuma bērni skolā neiet, un ar Izglītības un zinātnes ministriju un arodbiedrībām ir bijušas spraigas diskusijas par 1. un 2. klašu skolēnu atgriešanos skolās.

"Ir sakrājušās lielas vajadzības un grūtības. Ir jāpadomā arī par tiem bērniem, kuriem ir sociālās atstumtības riski.

Šie visi faktori jāņem vērā, pieņemot atbildīgu lēmumu, vai no pirmdienas vai cita termiņa lemt par jaunāko klašu atgriešanos skolās," skaidroja Pavļuts. 

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka pirms šāda soļa ir bezgala rūpīgi jāizvērtē visi drošības papildu pasākumi, kā to nodrošināt. "Valdībai ir jāņem vērā, ka, maziem bērniem ejot uz skolu, tā nav tikai bērnu satikšanās no dažādām mājsaimniecībām, tā nav tikai bērnu sastapšanās ar skolotājiem - tā ir arī pārvietošanās, tā ir arī, iespējams, pieaugoša sabiedriskā transporta noslodze, un visi šie faktori ir saistīti ar epidemioloģisko situāciju. Tieši tāpēc

VM ir ļoti piesardzīga un skeptiska par šo soli un vērš valdības uzmanību uz visiem šiem apstākļiem," sacīja Pavļuts. 

Vienlaikus ministrs norādīja, ka VM atbalsta pastiprinošus pasākumus, piemēram, Satiksmes ministrijas priekšlikumus par drošības pasākumu pastiprināšanu uz robežām, lai pasargātu Latvijas iedzīvotājus un samazinātu iespēju, ka no citām valstīm tiek ievests jaunais, lipīgākā koronavīrusa paveids.

Tāpat VM ieskatā būtu ieviešamas izmaiņas tirdzniecības nosacījumos, ieviešot papildu drošības prasības veikalos, nosakot lielāku kvadratūru uz vienu klientu, rindas kontroli un dodot tiesības policijai slēgt veikalus, kuros prasības netiek ievērotas un notiek drūzmēšanās.

Kā TVNET jau ziņoja, valdība ceturtdien plānoja lemt par ārkārtējās situācijas pagarināšanu līdz 6.aprīlim, tomēr lēmumu pieņemšana ir atlikta līdz piektdienai, plkst.9

Valdība ceturtdien atbalstīja Veselības ministrijas informatīvo ziņojumu, kas paredz turpmāk Covid-19 ierobežojumus pārskatīt pēc "luksofora principa".

Tajā pašā laikā tika atlikts jautājums par stingrākiem nosacījumiem klātienes tirdzniecībai un preču sortimenta ierobežojumu atcelšanu pārtikas un higiēnas preču veikalos.

Netika arī lemts par 1.-2. klases skolēnu mācību atsākšanu klātienē. 

Ārkārtējā situācija ir spēkā no 2020.gada 9.novembra, un tā vairākkārt tikusi pagarināta.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu