"Dāmas gambīts": Kā "Netflix" seriāls palīdzēja uzplaukt nelielam spāņu uzņēmumam (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Seriāliem ir liels spēks. Par to pārliecinājusies katalāņu kompānija “Rechapados Ferrer”, kuras ražotie šaha galdiņi bija redzami populārajā “Netflix” seriālā “The Queen’s Gambit” (Dāmas gambīts).

Seriāls seko līdzi Betai Harmonai, kura kļūst par šaha pasaules zvaigzni. Pateicoties seriālam, arī pats sporta veids visā pasaulē gūst arvien lielāku popularitāti.

Kā vēsta “Euronews”, tas ietekmē arī biznesu, kas darbojas šajā nozarē.

“Karantīnas laikā jau tā palielinājās pieprasījums pēc šaha galdiņiem, jo cilvēkiem mājās nebija, ko darīt, tāpēc tika spēlētas galda spēles. Tomēr viens no mūsu darbiniekiem atklāja, ka “Netflix” seriālā ir redzami mūsu ražotie šaha galdiņi!

Tajā brīdī mēs nodomājām – nē, seriāls par šahu diez vai kādam būs interesants, taču patiesībā tas kļuva par gada seriālu,” saka “Rechapados Ferrer” īpašnieks Dāvids Ferers.

Uzņēmumu netālu no Barselonas dibināja viņa vectēvs pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados.

“Rechapados Ferrer” ir ģimenes uzņēmums ar 14 darbiniekiem, un pašlaik kompānijai ir grūti laiki, bet – pozitīvā nozīmē. Pieprasījums pēc šaha piederumiem ir tāds, par kādu vēl pirms kāda laika pat sapņot nevarēja.

“Darba mums ir ļoti daudz, mēs brīžiem pat ierobežojam pasūtījumu skaitu, reorganizējam darbību, lai spētu laikā piegādāt visus pasūtījumus. Daudzi klienti ir sarūgtināti, ka viņi nevar saņemt uzreiz, bet – mūsu galdiņi un piederumi ir roku darbs. Tagad ir liels pieprasījums pēc mūsu produkcijas, bet kā būs vēlāk?” spriež Ferers.

Viņš gan norāda, ka “Rechapados Ferrer” ir labi zināms vārds šaha pasaulē. Šis uzņēmums nodrošināja šaha galdiņus pasaules čempionātā, kas norisinājās vēl pirms “Dāmas gambīta”.

Tiek norādīts, ka 2008. gada finanšu krīzes laikā šaha piederumu ražotājam bija sarežģīti laiki – krīzes dēļ gandrīz tika slēgta ražotne, tomēr krīze 12 gadus vēlāk ir citādāka – pieprasījums pēc šaha piederumiem ir audzis pandēmijas un saistībā ar to noteiktās karantīnas dēļ, un savu artavu ir devis arī seriāls.

“Tas ir loģiski. Cilvēki sēž mājās, skatās “Netflix” un spēlē galda spēles. Tas savukārt ir ļāvis mums redzēt, kā pieaug pieprasījums pēc šaha piederumiem,” saka Ferers.

Foto: AP/Scanpix

Parasti šaha galdiņu ražošanā tiek sazāģēti izejmateriāli un izveidoti melnie un baltie lauciņi, kas pēc tam tiek salīmēti kopā. Nākamais solis ir kvalitātes kontrole.

Visā šajā procesā tiek pievērsta ļoti liela uzmanība detaļām. Kompānija norāda, ka tai ir ļoti stabila klientu bāze, un tai nav vajadzības pārdot šaha galdiņus ikvienai privātpersonai. Tas gan nav atturējis daudzus cilvēkus doties uz rūpnīcu un izrādīt vēlmi iegādāties šaha galdiņus, pat ja tie ir brāķēti.

Ferers skaidro, ka viņa kompānijas ražotais šaha galdiņš bija redzams “Dāmas gambītā” esošajā finālā. Tomēr “Netflix” nav kontaktējusies ar kompāniju par šaha galdiņa izmantošanu. “Šis konkrētais galdiņa modelis tika pārdots kādam klientam Vācijā,” saka Ferers.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu