Pastiprinātos ierobežojumus tirdzniecības vietās kontrolēs Valsts policija un PTAC

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Pastiprinātos ierobežojumus tirdzniecības vietās, kas stāsies spēkā 8.februārī, kontrolēs Valsts policija, vietējo pašvaldību policijas, kā arī Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC) noteiktas tiesības kontrolēt prasību ievērošanu par maksimāli noteikto apmeklētāju skaitu un iekšējās kontroles sistēmas epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanu, pavēstīja Ekonomikas ministrijā (EM).

Tajā uzsvēra, ka drošākas tirdzniecības nosacījumi visām tirdzniecības vietām - gan veikaliem, tirgiem, gan jo īpaši tirdzniecības centriem, ietver efektīvāku apmeklētāju plūsmas kontroli un ļoti stingras fiziskās distancēšanās prasības, pastiprinātu tirgotāju atbildību un pienākumus apmeklētāju plūsmas kontrolei, mārketinga aktivitāšu aizliegumu, un pastiprinātu kontroli un augstu atbildību par epidemioloģiskās drošības pasākumu neievērošanu.

No 8.februāra tirdzniecības vietās, neatkarīgi no to izmēra, papildu esošajiem drošības pasākumiem jānodrošina 25 kvadrātmetri uz vienu apmeklētāju, bet, ja telpa ir mazāka, tad tajā var atrasties tikai viens apmeklētājs. Attiecīgie kvadrātmetri jāmēra, tajos ieskaitot arī tehnisko iekārtu aizņemto platību.

Tāpat visās tirdzniecības vietās jānodrošina apmeklētāju plūsmas kontrole pie ieejas un izejas, iekštelpās, ārtelpās vai tirdzniecības zālē, kur notiek pastiprināta apmeklētāju pulcēšanās. Ja infrastruktūra atļauj, jānodala ieeju no izejas, ievērojot ugunsdrošības prasības, kā arī jānodrošina klātesošas atbildīgās personas deleģēšana, kas pastāvīgi organizē prasību izpildi tirdzniecības vietā, informācija par atbildīgo personu jāizvieto labi redzamā vietā.

Līdz ar drošas tirdzniecības koncepta ieviešanu jānodrošina arī dokumentēta iekšējās kontroles sistēmas izstrāde epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanai, kas ietver apmeklētāju aprēķinu, iekšējās procedūras un kontroles, kā arī atbildīgo personu, lai kontroles institūcijas var objektīvi pārliecināties par prasību izpildi.

Tāpat aizliegts organizēt un reklamēt īstermiņa - mazāk par septiņām dienām - speciālos piedāvājumus, kas varētu motivēt apmeklētājus tūlītēji doties un uzturēties tirdzniecības vietā, tādejādi radot pulcēšanās risku.

Policija par pārkāpumiem var slēgt tirdzniecības vietu līdz septiņām dienām, bet ne ilgāk kā līdz ārkārtējās situācijas beigām.

Tikmēr tirdzniecības centros, kas ir telpa vai ēka ar kopējo platību virs 1500 kvadrātmetriem un piecām tirdzniecības vietām papildu esošajiem drošības pasākumiem jānodrošina apmeklētāju plūsmas kontrole iekštelpās un ārtelpās - stāvlaukumos un pie ieejām, bet apmeklētājus drīkst ielaist tikai pa vienam, izņemot ja persona ieradusies ar bērnu vai asistentu.

Apmeklētāju plūsmas uzskaite tirdzniecības centros jārealizē ar iekšējās kontroles sistēmā norādītajiem līdzekļiem, bet tirdzniecības centros, kas lielāki par 7000 kvadrātmetros, ir jābūt uzstādītai elektroniskajai apmeklētāju plūsmas uzskaites iekārtai. Šī prasība stāsies spēkā no 15.februāra. Līdz tam tirdzniecības centriem jānodrošina, ka netiek pārsniegts maksimāli pieļaujamais apmeklētāju skaits un uzraudzības un kontroles iestādes pēc to pieprasījuma tiek nodrošinātas ar objektīvu informāciju par apmeklētāju plūsmu tirdzniecības centrā.

Tirdzniecības centros spēkā būs vēl citas prasības, kuras piemērojamas tāpat kā pārējās tirdzniecības vietās. Piemēram, par īstermiņa speciālo piedāvājumu reklamēšanu un klātesošas atbildīgās personas deleģēšanu.

Līdzīgas papildu drošības prasības būs spēkā arī tirgos. Cita starpā pie ieejas tirgus paviljonā jābūt arī uzrakstam par to, cik apmeklētāji var ierasties. Šādam uzrakstam jābūt arī svešvalodās.

Tirgiem noteiktie ierobežojumi neattiecas uz ielu tirdzniecības vietām un tirdzniecības vietām atklātajā tirgus teritorijā. Tirdzniecības dalībniekiem un apmeklētājiem ielu tirdzniecības vietās un atklātā tirgus teritorijā tirdzniecības laikā jālieto mutes un deguna aizsegus, kā arī jāievēro vispārējās epidemioloģiskās drošības prasības. Vienlaikus tirgos un ielu tirdzniecībā ir jāievēro noteiktie ierobežojumi attiecībā uz konkrētu preču tirdzniecību.

LETA jau vēstīja, ka valdība piektdien atbalstīja EM rosinātos grozījumus rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, ar kuriem no pirmdienas, 8.februāra, tiek atcelti tirgojamo preču ierobežojumi pārtikas un higiēnas preču veikalos.

Tādējādi no 8.februāra mazumtirdzniecības pakalpojumus klātienē varēs sniegt veikali, kur tirgo pārtiku ne mazāk kā 70% no preču sortimenta, kā arī veikali, kur tirgo higiēnas preces ne mazāk kā 70% no preču sortimenta. Tāpat varēs strādāt arī grāmatnīcas.

Ziņots arī, ka Ministru kabinets piektdien atbalstīja EM priekšlikumu, ka no pirmdienas pilnīgi visās tirdzniecības vietās būs jāievieš "drošas tirdzniecības" koncepcija. To paredz veiktie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu