Ārvalstu investori norāda uz lēnu progresu cīņā ar korupciju (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Ārvalstu investori norāda, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) korupcijas apkarošanas jomā panāk virzību uz priekšu, un norisinās aktīvs darbs, taču progress tajā ir lēns, liecina Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL) veidotā "Ārvalstu investīciju vides indeksa 2020" rezultāti.

Komentējot uzņēmēju neētiska vai nelikumīga rīcību, vai arī negodīgo konkurenci, kāds informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) uzņēmums norādīja, ka vēl joprojām saredz, ka pastāv negodīga konkurence, bet cits IKT uzņēmums norādīja, ka šajā jautājumā nav redzamu uzlabojumu.

Kāds profesionālu revīzijas un konsultāciju pakalpojumu uzņēmums izteica viedokli, ka

Konkurences padome daudz strādā, taču viņi nesaredz publiskus lēmumus attiecībā uz procesiem, kas sabiedrībā ieguva plašu rezonansi.

Vairāki mazumtirdzniecības un pakalpojumu uzņēmumi norādīja, ka viņi kļūst neiecietīgi pret korupciju, un jūt, ka Ministru prezidents neatlaidīgāk uzņemas cīņu pret korupcijas apkarošanu, lai gan vairāku ministriju līmenī arvien nav vienotas izpratnes par to.

Viens nekustamo īpašumu uzņēmums norādīja, ka cīņa ar negodīgu konkurenci paliek nemainīga, un Covid-19 situācija nepalīdz šo problēmu risināt.

"Pastāv cerība, ka jaunievēlētie politiķi Saeimā un Rīgas pašvaldībā nodrošinās caurskatāmāku un godīgāku konkursu procesu, un pārmaiņas galvenajās tiesās, prokuratūrā un policijas amatos uzlabos tiesiskuma nodrošināšanas darba kvalitāti," pauda cerību kāds finanšu un banku pakalpojumu uzņēmums.

No 2020.gada septembra līdz novembra sākumam pētījumā intervēti 44 augstākā līmeņa vadošie darbinieki, kuri pārstāv uzņēmumus, kas veido 16% no Latvijas kopējiem nodokļu ieņēmumiem, 13% no kopējās peļņas un nodarbina 10% no kopējā darbaspēka uzņēmumos, kuru apgrozījums pārsniedz 145 000 eiro un kam ir 50% ārvalstu kapitāla.

ĀIPL "Ārvalstu investīciju vides ziņojums" ir ikgadējs pētījums, kas tiek veikts sesto gadu. Tas novērtē Latvijas ekonomikas konkurētspēju no ārvalstu investoru skatupunkta, identificējot būtiskākos izaicinājumus uzņēmējdarbības vidē. Pētījums ir balstīts uz intervijām ar ārvalstu kapitāla uzņēmumiem, kuras veikusi ĀIPL sadarbībā ar Rīgas Ekonomikas augstskolu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu