JKP izvirzītais tiesībsarga amata kandidāts līdz balsojumam Saeimā varētu arī netikt (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Edgars Zelderis.
Edgars Zelderis. Foto: Paula Čurkste/LETA

Nepieciešamo dokumentu trūkuma dēļ Jaunās konservatīvās partijas (JKP) virzītais tiesībsarga amata kandidāts Edgars Zelderis līdz balsojumam Saeimā varētu arī netikt.

Tiesībsarga likums nosaka, ka amata pretendentu pēc ne mazāk kā 10 Saeimas deputātu ierosinājuma amatā apstiprina parlaments.

Likums arī nosaka, ka līdztekus iesniegumam par tiesībsarga amata kandidātu pievienojami vairāki kandidāta parakstīti dokumenti - piekrišana kandidēt uz tiesībsarga amatu un priekšlikumi par cilvēktiesību un labas pārvaldības jomā nepieciešamiem risinājumiem.

Saeimas Prezidijā saņemti iesniegumi par trīs kandidātu pieteikšanu minētajam amatam. Divu kandidātu - esošā tiesībsarga Jura Jansona un Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāra Kriša Lipšāna (PCL/KPV LV) - izvirzīšanas dokumentu kopā ietverti visi likumā paredzētie materiāli. Savukārt JKP nav iesniegusi Zeldera skatījums par cilvēktiesību un labas pārvaldības jomā nepieciešamajiem risinājumiem.

Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere aģentūrai LETA skaidroja, ka likumā ir precīzi un nepārprotami noteiktas to dokumentu vienības, kas iekļaujamas kandidāta izvirzīšanas iesniegumā. Līdz ar to kāda no likumā noteikto dokumentu neesamība var liecināt, ka kandidāta izvirzīšanā nav izpildītas visas prasības.

Meistere gan uzsvēra, ka par kandidāta virzīšanu uz balsojumu Saeimā būs jāizšķiras parlamenta Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, kurai saskaņā ar likumu būs jāvērtē, vai kandidāti iesnieguši visus dokumentus un vai kandidāti atbilst likumā noteiktajām prasībām.

Saeimas Prezidijā aģentūra LETA noskaidroja, ka lemts visus trīs kandidātus nodot tālākai vērtēšanai Cilvēktiesību komisijā.

JKP valdes loceklis Krišjānis Feldmans aģentūrai LETA norādīja, ka juristi ar šo jautājumu nodarbojas un, ja iesniegumā būs kaut kas precizējams vai papildināms, tas tiks izdarīts līdz komisijas sēdei.

Kā ziņots, tiesībsarga amatam izvirzīti trīs pretendenti - Jansons, Lipšāns un Zelderis. Pašlaik lielākās izredzes tapt ievēlētam amatā ir Jansonam, jo viņu atbalsta trīs koalīcijas partijas - Nacionālā apvienība, "Jaunā vienotība" un "Attīstībai/Par!", kā arī Zaļo un zemnieku savienība un, visticamāk, arī "Saskaņa".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu