Bijušajam nacistiskās Vācijas koncentrācijas nometnes apsargam izvirzītas apsūdzības (4)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Buhenvaldes koncentrācijas nometnes vārti. Ilustratīvs attēls
Buhenvaldes koncentrācijas nometnes vārti. Ilustratīvs attēls Foto: AFP/SCANPIX

Vācijā bijušajam koncentrācijas nometnes apsargam, kurš jau pārkāpis simts gadu slieksni, izvirzītas apsūdzības par līdzdalību 3518 cilvēku slepkavībās, pirmdien paziņojusi prokuratūra.

Vīrietis apsūdzēts, ka laikā no 1942.gada līdz 1945.gadam "apzināti un labprāt" palīdzējis nogalināt gūstekņus Zaksenhauzenes koncentrācijas nometnē, kas atradās uz ziemeļiem no Berlīnes.

Neskatoties uz lielo vecumu, apsūdzētais tiek uzskatīts par spējīgu stāties tiesas priekšā, paziņoja prokuratūra.

Pirms pāris dienām prokuratūra apsūdzēja bijušo koncentrācijas nometnes sekretāri par līdzdalību 10 000 cilvēku slepkavībā.

95 gadus vecā sieviete strādāja Štuthofas koncentrācijas nometnē, kas atradās netālu no toreizējās Dancigas, tagad Gdaņskas.

Vairākas desmitgades pēc kara Vācijas tiesas skaidroja, ka pamatā atbildīga par ebreju masu slepkavošanu ir nacistu vadība un ka zemāka ranga indivīdi holokausta mašinērijā bija pakļauti pavēlēm un tāpēc uzskatāmi par mazāk vainīgiem.

Tomēr šī pieeja radikāli tika mainīta juridiskā precedenta dēļ, ko radīja Džona Demjaņuka notiesāšana 2011.gadā. Demjaņuks tika atzīts par līdzvainīgu vairāk nekā 28 000 ebreju slepkavībās laikā, kad viņš Sobiboras nometnē, okupētajā Polijā, bija sargs.

Šobrīd dzīvi varētu būt palikuši tikai nedaudzi cilvēki, kas savulaik bijuši iesaistīti nacistu noziegumos, un Vācijas prokuratūra steidz tiesas priekšā saukt vēl atlikušos iespējamos kara noziedzniekus, kas visi ir jau ļoti lielā vecumā.

2015.gadā par līdzdalību 300 000 slepkavību tika notiesāts tobrīd 94 gadus vecais Oskars Grēnings, kas pazīstams arī kā "Aušvicas grāmatvedis", bet viņš nomira, tā arī neuzsācis izciest viņam piespriesto četru gadu cietumsodu.

2016.gadā bijušais Aušvicas koncentrācijas nometnes apsargs Reinholds Hannings tika notiesāts par līdzdalību vairāk nekā 170 000 cilvēku slepkavībās. Viņam tika piespriests piecu gadu cietumsods. Viņš nomira gadu pēc notiesāšanas 95 gadu vecumā.

Pagājušajā gadā tiesa piesprieda nosacītu divu gadu cietumsodu bijušajam Štuthofas koncentrācijas nometnes apsargam Bruno Dejam, kuram tobrīd bija 93 gadi.

Jūlijā tika ierosināta lieta pret vēl vienu bijušo Štuthofas koncentrācijas nometnes sargu par līdzdalību vairāku simtu cilvēku slepkavībā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu