Caurredzamības trūkums: kritizē Eiropas Slimību kontroles centru

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: THOMAS KIENZLE / AFP

Eiropas Slimību profilakses un kontroles centram (ECDC) trūkst ticamu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu datu par Covid-19 pandēmiju, bet daži tā lēmumi nav pietiekami caurredzami, otrdien norādīja Eiropas tiesībsardze Emīlija O'Reilija.

"Caurredzamībai un atbildībai jābūt pamatam institūcijai, kurai ir loma sabiedrības veselības aizsardzībā," teikts O'Reilijas paziņojumā presei.

ECDC nav bijis pietiekami atklāts par kontaktiem ar Ķīnas slimību kontroles centru, norādīja tiesībsardze.

Daži pētījumi, ko ECDC veicis vēl pagājušā gada sākumā, nav publicēti.

"Ir jādara daudz vairāk, lai komunicētu ar plašāku sabiedrību, skaidrojot, kā un kādās zinātniskās liecībās balstoties ECDC sniedz savus vērtējumus," mudināja O'Reilija.

ECDC bijis viens no svarīgākajiem spēlētājiem ES reakcijā uz pandēmiju. Centrs sniedz vērtējumu par to, kuras vakcīnas lietot ir droši, kā arī dod ieteikumus par stratēģijām cīņā ar uzliesmojumu.

ECDC nav pilnvaru iegūt neatkarīgus datus, konstatēja tiesībsardze, un tas nozīmē, ka tam ir jāpaļaujas uz nepilnīgiem datiem.

Tas kaitējis ECDC centienu efektivitātei, koordinējot aktivitātes ES valstu starpā, skaidroja O'Reilija.

"Pārāk bieži nacionālajām struktūrām bijis grūti sniegt ECDC pilnīgus datus vai arī tās pat nav atbildējušas uz lūgumiem sniegt svarīgus datus," viņa piebilda.

Tiesībsardze izmeklē sūdzības par ES institūcijām un var izsaukt liecināt amatpersonas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu