Brīdina par "burbuļiem un to sprāgšanu" finanšu tirgos (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

“S&P 500” biržas indekss ir par 75% augstāks nekā pērn martā. NASDAQ kopš pandēmijas sākuma ir teju dubultojies. “Tesla” akciju vērtība ir pieaugusi par 900%. Privāto investoru armija “Reddit” bija spējīga “aizsūtīt uz Mēnesi” “GameStop” akcijas. Tomēr, neraugoties uz šķietamiem panākumiem, situācija var izrādīties pat bīstama.

CNN vēta, ka pašlaik, skatoties uz finanšu tirgiem, ir labs iemesls būt optimistiskiem par ekonomiku un pandēmiju, tomēr eiforija finanšu tirgos sāk atgādināt burbuli. Un šis burbulis kādā brīdī var arī sprāgt.

“Es domāju, ka mēs redzam līdzīgu finanšu tirgus burbuli, kāds bija 2000. gadā. Bet negribētu teikt, ka, piemēram, rīt finanšu tirgus piedzīvos krahu,” norāda risku kapitāla fondu menedžeris, “Morgan Creek Capital Management” Marks Jusko. Viņš norāda, ka tirgū ir ļoti spēcīgas spekulācijas iezīmes, kas īsā laikā ļāva “GameStop” akcijām pieaugt par 1625%.

“Akciju tirgi faktiski ir kļuvuši kā burbulis. Paskatieties, piemēram, uz “Tesla” akciju vērtību,” sacīja Jusko.

Runājot par “Tesla” akcijām, tās pirmdien kļuva par vēl diviem procentiem vērtīgākas. Tas sekoja pēc paziņojuma, ka uzņēmums investēs 1,5 miljardus dolāru kriptovalūtā “Bitcoin” un sāks pieņemt kriptovalūtu kā maksāšanas līdzekli.

Jusko norāda uz to, ka “Apple” gada ienākumi pēdējo piecu gadu laikā nemaz nav bijuši tik spīdoši, tomēr peļņa, kas gūta no akciju vērtības kāpuma, ir ievērojama. Tas tādēļ, ka “iPhone” ražotājs atsevišķas akcijas pārdod un pēc tam iegādājas atkārtoti. “Tā ir finanšu inženierija,” sacīja Jusko.

Vēl viens burbuļa piemērs ir “Snowflake”. Tā ir ar zaudējumiem strādājoša kompānija, kas septembrī sāka kotēt savas akcijas. Pašlaik akciju vērtība ir kāpusi vairāk nekā 300 reižu, un šā uzņēmuma akciju vērtība ir augstāka pat par “Zoom” akcijām. Tomēr Jusko brīdinājumi par burbuļa iespējamību nav vienīgie.

Pagājušajā mēnesī investors Džeremijs Grenthems sacīja, ka 2009. gada krīze sākās tāpēc, ka “tirgū sākās episks burbulis, kurā bija vērojama ļoti liela aktīvu pārvērtēšana – tas radīja sprādzienveida efektu – pieauga cenas, savukārt investori aizrāvās ar histērisku spekulāciju radīšanu”.

“Protams, neviens nevar pateikt precīzu laiku, kad burbulis sprāgs. Pārkārsušie tirgi var kļūt vēl karstāki, pirms beidzot atdziest.

Tas ir izaicinājums, kurā jārunā par aktīvu pārmērīgu pārvērtēšanu. Un šāda situācija var būt ilgāka, nekā ierasts iepriekš,” norāda Jusko.

Tomēr Jusko norāda, ka savās prognozēs var kļūdīties. Pirms diviem gadiem viņš brīdināja, ka tehnoloģiju uzņēmumu akciju vērtība ir pārvērtēta un “pienāks brīdis, kad akciju vērtība ļoti strauji kritīsies”. Tomēr indeksi, kuros ir atrodami lielo tehnoloģiju uzņēmumu nosaukumi, kopš tā laika ir tikai auguši, pat neraugoties uz lielāko pandēmiju pēdējo 100 gadu laikā.

Lai arī Jusko un Grenthems brīdina par iespējamajiem burbuļiem finanšu tirgos, daudzas lielās Volstrītas kompānijas ir ļoti optimistiskas gan saistībā ar ekonomikas atlabšanu no pandēmijas sekām, gan ar situāciju finanšu tirgos. Tiek norādīts, ka zemajām procentu likmēm ir liela noturība, un tas savukārt investorus spiež likt likmes uz akcijām.

Piemēram, “Goldman Sachs” paredz, ka “S&P 500” indekss līdz gada beigām pieaugs par vēl 11% - šādas prognozes var izteikt, jo ekonomikā ir vērojamas dažādas pozitīvas norises. Piemēram, globālās naftas cenas ir pilnībā atguvušās pēc pandēmijas.

Kompānija uzskata, ka “Reddit” blogeru radītais satricinājums tirgū esot aiz muguras.

“Izskatās, ka alkatība atkal ņem virsroku pār bailēm, un “buļļu tirgus” var atsākties. Dominē uzskats, ka labāku ekonomisko izaugsmi radīs vairāk fiskālo stimulu un nepārtraukta naudas drukāšana. Šādos periodos var rasties disbalanss, un tāpēc tirgus norisēs nevajag jaukties, lai tie netiktu izsisti no sliedēm,” norāda “Morgan Stanley” akciju analītiķis Maikls Vilsons.

Tirgus spekulāciju jomā ir jārunā arī par īpaša mērķa iegādes aktīvu (SPAC) māniju. Tās faktiski ir “čaulas”, kam nav pamatlīdzekļu, un tie eksistē vienīgi privātu uzņēmumu publiskai darbībai. “Virgin Galactic”, “DraftKings” un “Nikola” publiski vāc līdzekļus, nemēģinot to darīt tradicionālā veidā, caur finanšu tirgiem.

“Faktiski SPAC ir kā ielūgums: “Dodiet man savu naudu, un es jums kādreiz pateikšu, ko es šo naudu darīšu"," nesen CNBC sacīja Grenthems. Tiek norādīts, ka tikai 2021. gada pirmajās trīs nedēļās SPAC vien savāca 16 miljardus dolāru, pārsniedzot 13 miljardus dolāru, kas tika savākti visā 2019. gadā, norāda “Goldman Sachs”.

“Goldman Sachs” brīdina, ka burbuļveidīgi draudi pastāv arī SPAC jomā, tomēr Jusko šādam apgalvojumam nepiekrīt. Viņš saka, ka “SPAC ir legāla naudas gūšanas struktūra, un, salīdzinot ar sākotnējā publiskā piedāvājuma (IPO) metodi, tā ir lētāka un fleksiblāka”. Tomēr Jusko bilst, ka, līdzīgi kā finanšu tirgos kopumā, arī visā pārējā finanšu sistēmā ir nepieciešams būt uzmanīgiem un izvairīties no potenciāliem burbuļiem.

“Tāda ir tirgus daba. Mums ir jābūt gataviem, tāpēc arī izsakām brīdinājumus par to, jo burbuļi mēdz plīst. Un finanšu jomās šāda plīšana ir sāpīga,” noslēdz Jusko.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu