Kariņš: Covid-19 tik drīz nepazudīs, tādēļ jādomā par drošas sadzīves nodrošināšanu (32)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Foto: Edijs Pālens/LETA

Covid-19 pandēmija tik drīz nepazudīs, tāpēc jādomā par "drošas sadzīves" nodrošināšanu, otrdien mediju pārstāvjiem atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Kariņš informēja, ka otrdien valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdē tika runāts par Covid-19 pandēmiju no vairākiem aspektiem.

"Skaidrs, ka pandēmija pasaulē tik ātri nepazudīs un process, kādā tikt galā ar pandēmiju, būs ilgtermiņa. Tas nozīmē, ka sabiedrībai un valdībai būs jāpārkārto domāšana un pieeja šiem jautājumiem, proti, jāattīsta tas, ko sauc par drošu sadzīvi - drošu izglītību, drošu tirdzniecību, drošus pakalpojumus. Uz to mums ir jāiet," uzsvēra premjers.

Pēc valdības vadītāja teiktā, patlaban eksperti izstrādās ieteikumus, kā nodrošināt "drošu sadzīvi" pandēmijas laikā.

Kariņš informēja, ka sēdē tika lemts arī par to, kā labāk izmantot datus par vīrusa izplatību, kā arī tika lemts pilnveidot testēšanas algoritmus, lai testēšana būtu būtu plašāk mērķēta.

"Covid-19 pandēmija ir ilgtermiņa izaicinājums, kas mums ir jārisina un jāpārkārtojas uz "drošas sadzīves" pieeju,"

pauda premjers.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) preses konferencē atzina, ka šonedēļ Ekonomikas ministrijā plānotas tikšanās ar skaistumkopšanas un ēdināšana nozares pārstāvjiem, lai izstrādātu šo jomu drošās darbības vadlīnijas.

"Covid-19 neatkāpsies, tāpēc ir jārada apstākļi, lai uzņēmumi varētu strādāt pandēmijas apstākļos un cilvēki varētu saņemt pamata pakalpojumus," atzina ministrs.

Premjers pēc valdības sēdes žurnālistiem uzsvēra, ka līdz šim jau notikušas aktīvas diskusijas ar dažādu nozaru pārstāvjiem par to, kā labāk un efektīvāk pārvarēt Covid-19 radīto krīzi un novērst infekcijas izplatīšanos. Līdz ar valdības vadītāja vadībā strādājošas Covid-19 ierobežošanas stratēģiskās vadības grupas izveidi plānots kopā pulcēt dažādus sociālos partnerus, tostarp zinātnes pārstāvjus, lai meklētu kopsaucējus pandēmijas pārtraukšanai.

Kariņš akcentēja, ka situācija valstī un pasaulē ir smaga vīrusa dēļ, savukārt valdība minētā iemesla dēļ cenšas pieņemt tādus lēmumus, kas saslimstību ar vīrusu mazinātu.

Stratēģiskās vadības grupā tiktu pārstāvēti dažādi viedokļi, nozares un intereses, ko valdībai būs jāmēģina līdzsvarot.

"Reizēm kāds jau domā, ka, ja varētu tikt pie vadības kloķiem, tad viss būtu kārtībā. Bet atslēga ir dažādu interešu līdzsvarošanā,"

pauda politiķis, piebilstot, ka viņš mēģinās mainīt pieeju diskusijām, mēģinot aptvert dažādus viedokļus.

Kariņš neizslēdz iespēju, ka šādā veidā diskusijas varētu būt garākas, tomēr esošajā situācijā steigai nevajadzētu būt, jo epidemioloģiskā situācija atšķirībā no iepriekšējiem periodiem tik strauji nemainās, tāpēc tagad ir svarīgi pieņemt izsvērtus un prātīgus lēmumus.

"Mums patlaban nav steigas - labāk izdomāt iespējami prātīgus risinājumus. Pārāk strauji iepriekš pieņēmām atsevišķus lēmumus ļoti mainīgos apstākļos. Tagad apstākļi nav tik mainīgi, un lietām jāpieiet prātīgi. Tas ir laikietilpīgi. Es veltu daudz sava laika, lai tiktu ar šo visu galā. Meklējam iespējas, kā labāk sadarboties," sacīja valdības vadītājs.

Kā ziņots, otrdien Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kopsēdē apstiprināta stratēģija par nepieciešamo pasākumu kopumu Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldīšanai 2021.gadam, paredzot būtiski mazināt Covid-19 izplatību, informēt sabiedrību un sniegt ekonomisku atbalstu.

Minētā stratēģija tika skatīta 2020.gada decembrī, tomēr, kā tolaik norādīja Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis, valdībā tika prezentēta stratēģijas pirmā versija un tā tiks uzlabota.

Šodien valdībā atbalstītajā stratēģijā saglabāti jau iepriekš definētie un valdībā skatītie pamatprincipi Covid-19 infekcijas izplatīšanās kontrolei, proti, kontrolēt epidemioloģisku situāciju, balstoties uz pierādāmiem datiem; nodrošināt pietiekamu sabiedrības veselības un veselības aizsardzības sistēmas kapacitāti; izstrādāt preventīvus epidemioloģiskās drošības pasākumus; nodrošināt kontroli.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu