Ironizējot par amatpersonu izteikumiem, Twitter lietotāji izveidojuši mirkļbirku "500reiro" (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Ieva Čīka/Leta, Shutterstock.

Finanšu ministrs Jānis Reirs paudis, ka par vienreizēju pabalstu ģimenēm 500 eiro apmērā par bērnu lietderīgāks būtu ikmēneša atbalsts konkrētām iedzīvotāju grupām. Par šāda pabalsta piešķiršanu skeptiski ir arī citas amatpersonas. Ironizējot par amatpersonu izteikumiem, mikroblogšanas vietnes Twitter lietotāji radījuši jaunu mirkļbirku "500reiro".

Tāpat sašutumu izraisījis Saeimas deputāta Māra Možvillo teiktais par 500 eiro piešķiršanu ģimenēm ar "zemu finanšu pratību".

Jau vēstīts, ka tā saucamā helikoptera nauda izraisījusi plašas diskusijas kā politiķu vidū, tā sabiedrībā. Priekšlikumu par "helikoptera naudu" iesniegusi Nacionālā apvienība (NA). Tas paredz, ka ģimenes ar bērniem varētu saņemt vienreizēju atbalsta maksājumu 500 eiro apmērā par katru bērnu, īpašas piemaksas daudzbērnu ģimenēm un piemaksas vecākiem, kas audzina bērnus invalīdus, kā arī piemaksas par bērniem līdz 24 gadu vecumam, ja viņi mācās un ir apgādājamie. 

Esam saņēmuši arī kāda lasītāja pārdomas par t.s. helikoptera naudas nepieciešamību.

“Helikoptera nauda” – vienkārši skaudība un, teiksim godīgi, – bērni nebalso, kamdēļ tiem dot.

          Esam daudzbērnu ģimene. Mums ir 5 bērni. Māte strādā. Tēvs ir bez darba jau ilgāku laiku, jo darbs zaudēts pirms COVID-19 krīzes sākuma 2020.gadā. Izsūtīti vairāk nekā simts darba pieteikumi, bet darbu atrast nav sanācis, jo sākās COVID-19 – jauni darbinieki nav nepieciešami un tur, kur vajadzīgi, ir ļoti liela konkurence. Liela daļa darbinieku ir vajadzīgi IT jomā, bet ko iesākt, ja darba pieredze un izglītība ir cita, – jāpārkvalificējas, un tas prasa laiku. Arī IT jomā iesācēji ir maz pieprasīti, tāpēc visam ir vajadzīgs laiks. Bezdarbnieku pabalstu nav un vairs nepienākas, arī dīkstāves pabalstu nav, jo vienkārši nav darba. Un kurš pieskatīs bērnus, ja ir COVID-19 un visi ir mājās? Tā nu dzīvojam bez jebkāda valsts atbalsta. Vai esam turīgi? Nezinu. Uz ģimenes locekli ir zem 200 EUR mēnesī. Bet ir savs dzīvoklis un savs auto, un nelieli uzkrājumi, cerot, ka kādreiz būs pirmā iemaksa jauna mājokļa iegādei. 2-3 istabās pašauri. Varbūt savs īpašums un uzkrājumi ir kļūda, jo bez tiem, iespējams, varētu pretendēt uz kādiem pabalstiem, bet cerēt, ka kāds palīdzēs no malas, liekas ļoti riskanti. COVID-19 jau ir kopš 2020.gada, un daudzbērnu ģimenēm nekāda īpaša pabalsta nav. Uzkrājumi ir drošības spilvens, lai, ja mamma pazaudētu darbu, bērni nenomirtu badā. Tā nu nekādi pabalsti nepienākas un iztiekam, kā varam. Bērni - tā ir laime, un katrs vecāks, redzot sava bērna smaidu, to saprot un jūt. Bet kādu nākotni mēs veidojam – vai audzinām patriotus vai kosmopolītus?

          “Helikoptera nauda” – 500 EUR. Lieliska iniciatīva, kas parāda, ka bērni ir svarīgi. Dažiem deputātiem, ministriem tā liekas liela nauda un rodas jautājumi par finanšu pratību. Bet 500plus EUR auto kompensācijās ik mēnesi un dažādas citādas papildu kompensācijas – tas ir godīgi un lietderīgi. Protams, katram ir sava taisnības un godīguma mēraukla. Mūsu un daudzu citu cilvēku, kuri COVID-19 ietekmē zaudējušī darbu vai zaudējuši to agrāk un nevar atrast darbu, - mūsu sistēmā nav. Doma piesaistīt bērniem paredzēto naudu pie noteiktiem sociālajiem slāņiem daudzus atstās bez atbalsta. Tas ir tāpat kā ar veikala produktu sarakstiem – atļautajiem produktiem. Kāds nevarēja nopirkt cimdus, kāds lāpstu, kāds ragaviņas, kāds sēklas. Bet tās ir tikai preces. Mēs runājam par bērniem. Par Latvijas nākotni. Ja nauda paredzēta bērniem – ģimenēm ar bērniem, tad vienīgajam kritērijam būtu jābūt bērnu esamībai, visos citos gadījumos ar papildu atlasi – daudzi paliks ārpus pabalsta, jo vienkārši kaut ko nepieskaitīs, piemirsīs. Mēs noteikti ar saviem 5 bērniem paliksim ārpusē, un domāju - tādu kā mēs būs daudzi. Vai 500 EUR ir daudz? Covid-19 lielākā vai mazākā mērā ir jau kopš 2020.gada marta. Pagājušī jau gandrīz 12 mēneši. Deputāti par savām kompensācijām nekad nav aizmirsuši, bet par bērniem atceramies tikai pēc gada. Jauki. Domāju, ikviens vecāks, kurš šo gadu ir spējis pabarot savu bērnu, ir pietiekami finanšu prātīgs, jo vienkārši netic, ka kāds Latvijā palīdzēs. 500 EUR / 12 ~ 41,67 EUR mēnesī. Tas ir maksājums – ka valdība, deputāti ir atcerējušies, ka Latvijā ir arī bērni. Un vecāki, kuri palīdz bērniem mājmācībā. Un, ja ir 3+ bērni, kas mācās visi mājās, – šādi vecāki ir malači, ka nav vēl atstājuši savus bērnus glābējsilītē. Un, ja abiem ir iespējams strādāt un visu apvienot, tad tie ir mūsdienu supervaroņi. Izskatās, ka valdībai skauž un ir žēl 500 EUR (41,67 EUR/mēnesī). Nezinu – kāda sabiedrība, tāda valdība, vai arī kāda valdība, tāda sabiedrības attieksme pret daudzām lietām, tai skaitā COVID-19 ierobežojumiem, bet viss izskatās diezgan pesimistiski attiecībā uz bērniem, Latvijas prioritātēm un Latvijas nākotni.

          COVID-19 ir nesis arī pozitīvo – bērni apgūst attālinātā darba (mācību) iemaņas, tehnoloģijas attīstās. Un pēc gadiem 10, kad bērni izaugs, vajadzība dzīvot Latvijā būs vairāk sentimenta jautājums, bet, redzot visu, kā pašreizējā valdība vērtē bērnus, vecāki neteiks – “dzīvo Latvijā, te ir tavas mājas, tava dzimtene”. Vecāki atcerēsies un dos bērniem brīvību, dažreiz pat iedrošinās būt kosmopolītiem. Un vienā jaukā dienā Latvija būs vienkārši teritorija ar nezin ko. Vai tie ir 500 EUR, vai tā ir palielināta bērnu nauda par 50 – 100 EUR uz bērnu – svarīgi ir neaizmirst bērnus un ģimenes, kurās aug bērni. Tas ir jo īpaši svarīgi COVID-19 laikā, kas vecākiem uzliek papildu slogu ar mājmācībām un darba organizāciju. Mēs varam diskutēt ilgi un dikti, bet fakts ir tāds: bērni nav vēlētāji – kad tie izaugs un dosies vēlēt, daudzu no esošajiem valdības vīriem vairs nebūs politikā un bērnu balsis būs citu problēma. Vai patiešām viss ir tik degradēti: ja nebalso (bērni) – tad tie ir lieki budžeta izdevumi? Skarbi. Ceru, ka tomēr Latvijai ir nākotne un valdība, deputāti neaizmirsīs, ka tieši bērni veido nākotni, tāpēc neaizmirsīsim ģimenes ar bērniem šajā COVID-19 laikā!

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu