Polijas premjers: "Nord Stream 2" nav kompensācija par Otro pasaules karu (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Gāzesvads "Nord Stream 2"
Gāzesvads "Nord Stream 2" Foto: REUTERS/Stine Jacobsen/File Photo

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis ceturtdien kritizēja Vācijas prezidentu Franku Valteru Šteinmeieru, kas nesenā intervijā par gāzesvadu "Nord Stream 2" runāja Vācijas Otrā pasaules karā pastrādāto noziegumu kontekstā.

"Kaut arī es piekrītu Vācijas prezidentam, ka pēckara parādi nav samaksāti, "Nord Stream 2" nav nekāda kompensācija," tviterī norādīja premjers.

"Tas ir gājiens Eiropai aiz muguras," uzsvēra Moraveckis. Gāzesvads ir "pret Eiropas Savienību (ES) vērsts projekts, kas drīz var tikt izmantots Krievijas agresīvajai politikai".

"Tas palielina ES atkarību, grauj ekonomiku un drošību. Ir laiks to apturēt," mudināja premjers.

Nedēļas nogalē intervijā laikrakstam "Rheinische Post" runājot par gāzesvadu, Šteinmeiers sacīja, ka pēc nacistiskās Vācijas iebrukuma PSRS 1941.gadā dzīvību zaudēja 20 miljoni padomju pilsoņu.

Tas, ka notikusi šī "šausmīgā asinsizliešana", nevar būt par "attaisnojumu nevienai no mūsu politikas kļūdām pret Krieviju šodien, bet mēs nedrīkstam zaudēt no redzesloka plašāku ainu", sacīja Vācijas prezidents.

Šteinmeiera izteikumi jau izpelnījušies Ukrainas nopēlumu, kas "Nord Stream 2" izbūves rezultātā zaudēs tranzīta ieņēmumus.

Arī ASV un vairākas ES valstis kritizējušas projektu, norādot, ka palielināsies Vācijas un ES atkarība no Krievijas.

Gāzesvads ir teju pilnībā pabeigts, un šobrīd turpinās darbi Dānijas piekrastes ūdeņos.

Vācu okupācijas laikā Polijā no 1939. līdz 1945.gadam tika nogalināti seši miljoni valsts iedzīvotāju, arī trīs miljoni ebreju.

Kaut arī kopš kara sākuma pagājuši vairāk nekā 80 gadi, Polija uzskata, ka Vācija tai joprojām ir parādā kara reparācijas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu