Pavļuts neatbalsta Šuplinskas politisko spiedienu prioritāri vakcinēt pedagogus pirms senioriem (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministrs Daniels Pavļuts.
Veselības ministrs Daniels Pavļuts. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) neatbalsta izglītības un zinātnes ministres Ilga Šuplinskas (JKP) pieeju izdarīt politisku spiedienu, lai panāku pedagogu prioritāru vakcināciju pirms senioriem, liecina ministra ieraksts mikroblogošanas vietnē "Twitter"

Viņš atzina, ka rīta pusē bijusi īsa saruna ar Šuplinsku, kurā pie vienprātības nenonāca. 

"Mums bija rīta pusē īsa saruna. Pie vienprātības gan nenonācām. Neatbalstu ministres pieeju izdarīt politisku spiedienu, lai panāktu, ka kāda profesija tiktu rindā pacelta pirms 60-69 gadus veciem senioriem, kuriem ir daudz augstāks risks smagi saslimt vai nomirt," sacīja Pavļuts.

Viņš piebilda, ka prioritāri vakcinējamās grupas ir noteiktas ar "skaidru, bezkaislīgu un traģisku medicīnisku algoritmu" - vecākos un apdraudētākos vakcinējam vispirms. 

"Pedagogi jau šobrīd ir visaugstākajā prioritārajā grupā no visām profesijām, neskaitot mediķus un sociālos darbiniekus," pauda veselības ministrs, piebilstot, ka pedagogus vakcinēs pie pirmās iespējas un sāks tieši ari pirmsskolas pedagogiem.

Kā norādīja Pavļuts, politiski jaukties rindu secībā, kas noteikta ar starptautiski definētu medicīniskā riska pieeju, nav pareizi.

LETA jau ziņoja, ka Jaunās konservatīvās partijas (JKP) valde un frakcija uzstās uz to, ka pirmsskolas izglītības iestāžu, kā arī sākumskolas pedagogi būtu iekļaujami pret Covid-19 vakcinācijas rindā vienlaicīgi ar senioriem.

Kaut gan atsevišķu viedokļu līderu un sabiedrības autoritāšu ātrāka vakcinācija ir atbalstāma, JKP ministri ir pauduši skaidru apņemšanos solidarizēties ar pedagogiem un vakcinēties tikai pēc tam, kad tiks uzsākta pedagogu vakcinācija, pauda partijā.

Kā norādījis partijas valdes priekšsēdētājs Jānis Bordāns, Lietuva un Igaunija jau ir uzsākusi skolotāju vakcinēšanu, bet Veselības ministrijas (VM) piedāvātais grafiks paredz to, ka Latvijā lielākā daļa pedagogu vakcinācija varētu notikt tikai šā gada vasarā, tas ir pēc tam, kad mācību gads jau būs noslēdzies.

Viņaprāt, tas ir pilnīgi nepieņemami, tāpēc JKP ministri noteikti aicinās valdības koalīcijas partnerus šo lēmumu mainīt un iekļaut skolotājus prioritāšu sarakstā līdz ar senioriem.

Kā ziņots, pirmie vakcīnas pret Covid-19 saņem tie iedzīvotāji, kas iekļauti prioritārajās grupās. Patlaban no prioritārajām grupām jau tiek vakcinēti veselības iestāžu darbinieki, kā arī pakāpeniski tiek sākta sociālās aprūpes centru darbinieku un klientu vakcinācija.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu