Tiesību eksperts ir skeptisks par skaistumkopšanas speciālistu izredzēm Satversmes tiesā (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas Juridiskā biroja padomnieks, konstitucionālo tiesību eksperts Edgars Pastars piedalās diskusijā "Tautas vēlēts prezidents - ieguvumi un riski" Latvijas Universitātes konferenču zālē.
Saeimas Juridiskā biroja padomnieks, konstitucionālo tiesību eksperts Edgars Pastars piedalās diskusijā "Tautas vēlēts prezidents - ieguvumi un riski" Latvijas Universitātes konferenču zālē. Foto: Ieva Lūka/LETA

Satversmes tiesā (ST) Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācijas (LSSA) un Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācija (LKKA) lieta par vienlīdzīgu attieksmi Covid-19 laikā netiks ierosināta, uzskata tiesību eksperts Edgars Pastars.

"Es jau šobrīd varu pateikt, ka šī lieta netiks ierosināta," aģentūrai LETA sacīja Pastars, uzsverot, ka asociācija savu biedrus nevar tiesā pārstāvēt.

Pastars piebilda, ka ST ar pieteikumu var vērsties pats asociācijas biedrs, kurš pamato savu konstitucionālo tiesību aizskārumu - konkrēti uz to norādot. "Es neesmu pārliecināts, par kuru tieši ierobežojumu viņi grib strīdēties, jo ir ierobežojumi, kuri ir pakļauti izskatīšanai ST, bet ir ierobežojumi, kuru izskatīšana pakļauta administratīvajā tiesā," norādīja eksperts.

"Ne par visu, ko lemj valdība, var sūdzēties ST," teica eksperts, uzsverot, ka, lai sagatavotu labu pieteikumu ST vajadzīgas kā minimums trīs nedēļas laika.

Arī ST mājaslapā ir norādīts, ka lietas ierosināšana aizņem ilgu laiku, un no lietas saņemšanas un pirmajai tiesas sēdei paiet vairāk nekā pusgads. Tā piemēram, ja iesniegtais dokuments atbilst likuma noteiktajai kārtībai, tad kolēģija viena mēneša laikā, vai divu mēnešu laikā, ja lieta ir sarežģīta, pieņem lēmumu par lietas ierosināšanu, vai par atteikšanos ierosināt lietu.

Tas lietu nodot sagatavošanai tiesnesim, un tiesnesis lietu sagatavo piecu mēnešu laikā, bet atsevišķos gadījumos tas var aizņemt pat līdz septiņiem mēnešiem.

Jau vēstīts, ka LSSA un LKKA šonedēļ paziņoja, ka, neredzot vairs iespējas pārrunu ceļā panākt vienlīdzīgu attieksmi Covid-19 laikā, nolēmušas vērsties ST.

Tirdzniecībā noteiktos ierobežojumus apstrīdēt ST janvāra beigās bija paudusi arī LTA, bet "Apgāds Zvaigzne ABC" tādu iesniedza 29.janvārī.

Ziņots arī, ka pēc tam, kad tika nolemts Ekonomikas ministrijai (EM) uzticēt izstrādāt priekšlikumus skaistumkopšanas nozares drošai darbībai Covid-19 apstākļos, ministrija ir sākusi izstrādāt priekšlikumus skaistumkopšanas nozares drošai darbībai Covid-19 apstākļos.

EM atzina, ka patlaban plānots primāri koncentrēties uz sabiedrībai nepieciešamāko higiēnas pakalpojumu sniegšanas atsākšanu, kuriem ir zems saslimstības riska līmenis. Tomēr pašreiz vēl nav skaidrs, kad, vai un cik lielā mērā kādi no skaistukopšanas pakalpojumiem varētu tikt atsākti.

Tāpat pašreiz spēkā ir arī plaša mēroga tirdzniecības ierobežojumi, klātienē ļaujot strādāt tikai atsevišķu kategoriju veikaliem. Vienlaikus pārtikas veikalos var tirgot visa veida preces, arī tās, kuras nevar tirgot specializētie veikali, piemēram, apģēbus.

Pašreiz ir ierobežota arī ēdināšanas iestāžu darbība, kuras ēdienu var izsniegt tikai līdzņemšanai.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu