Igaunijā gulbim atklāta augsti patogēnā putnu gripa

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Paugurknābja gulbis Lucavsalā.
Paugurknābja gulbis Lucavsalā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Igaunijā pirmo reizi atklāts augsti patogēnais putnu gripas paveids H5N8, piektdien paziņojis Lauksaimniecības un pārtikas departamenta Dzīvnieku labturības nodaļas vadītājs Olevs Kalda.

Viņš pastāstījis, ka inficēšanās apstiprināta paugurknābja gulbim Tallinas Kopli pussalā.

Lai novērstu mājputnu inficēšanos ar šo bīstamo slimību, pret kuru nav nedz vakcīnu, nedz medikamentu, Kalda aicinājis mājputnu īpašniekus turēt tos telpās un uzmanīt, lai tie nenonāk saskarsmē ar savvaļas putniem, bet, ja inficēšanās tomēr notikusi, Lauksaimniecības un pārtikas departamenta darbinieka uzraudzībā iznīcināt putnus un pienācīgi apstrādāt vai arī iznīcināt barību, barotavas un citus materiālus, kas varētu būt inficēti.

Viņš uzsvēris, ka ir īpaši svarīgi nepielaist mājputniem nepiederošas personas un stingri ievērot higiēnas prasības.

Jau ziņots, ka augsti patogēnā putnu gripa trešdien tika atklāta diviem Jūrmalā, Dzintaru pludmalē atrastiem paugurknābja gulbjiem, bet piektdien vēl četriem savvaļas putniem - vienam paugurknābja gulbim Jaunķemeru pludmalē un diviem Lapmežciema pludmalē, kā arī vienam pīļu dzimtas ūdensputnam Slokā.

Lietuvā jau janvāra sākumā šī slimība tika konstatēta kādā piemājas saimniecībā, kurā tiek turēti dažādu sugu mājputni. Inficēšanās tika apstiprināta arī mirušiem gulbjiem Raseiņos un Klaipēdā, bet piektdien ziņots par vēl vienu no šīs slimības nobeigušos putnu Ķēdaiņos.

Pēdējos četros mēnešos augsti patogēnās putnu gripas uzliesmojumi konstatēti gan savvaļas putniem, gan mājputnu novietnēs Nīderlandē, Apvienotajā Karalistē, Vācijā, Francijā, Dānijā, Zviedrijā, Horvātijā, Polijā, Beļģijā, Īrijā, Ukrainā un Ungārijā, bet tikai savvaļas putniem slimība konstatēta Itālijā, Slovēnijā, Spānijā, Norvēģijā, Rumānijā un Slovākijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu