Britu cilvēktiesību jurists Karims Kāns izraudzīts par SKT prokuroru

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Britu cilvēktiesību jurists Karims Kāns piektdien tika izraudzīts par jauno Starptautiskās krimināltiesas (SKT) prokuroru.

50 gadus vecais Kāns iepriekš vadīja īpašu ANO izmeklēšanu par ekstrēmistu grupējuma "Islāma valsts" noziegumiem, un mudināja sarīkot prāvu pēc tādiem principiem, pēc kādiem bija rīkots Nirnbergas process pret nacistu kara noziedzniekiem.

Viņš arī bija pārstāvējis mirušā Lībijas diktatora Muammara Kadafi dēlu Seifu al Islāmu.

Kāns būs trešais SKT prokurors. Viņš jūnijā pārņems amatu no Gambijā dzimušās Fatu Bensudas, kura bija saniknojusi Vašingtonu ar savām izmeklēšanām par Afganistānas karu un konfliktu starp Izraēlu un palestīniešiem. 

SKT valstīm neizdevās panākt vienbalsīgu izvēli, tāpēc Ņujorkā tika rīkota balsošana par četriem kandidātiem. Kāns tika ievēlēts otrajā balsojumā ar 72 balsīm. 

Pirmajā balsojumā viņš neguva vairākumu, bet ar nelielu balsu pārsvaru pārspēja Īrijas pārstāvi Fergalu Geinoru, kurš bija pārstāvējis upurus SKT Afganistānas kara izmeklēšanā un lietā pret Kenijas prezidentu Uhuru Kenjatu. 

No ANO 193 dalībvalstīm tikai 123 ir SKT valstis. Starp tām nav ASV, Izraēlas, Krievijas un Ķīnas. 

Pērn toreizējā ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija noteica sankcijas, tostarp ceļošanas aizliegumu un aktīvu iesaldēšanu, SKT prokurorei Bensudai un vēl vienai SKT amatpersonai. Tas notika pēc tam, kad Bensuda sāka izmeklēšanu par ASV kara noziegumiem Afganistānā. 

Izraēla un ASV arī stingri iebildušas pret izmeklēšanu par kara noziegumiem, kurus esot izdarījuši Izraēlas spēki un palestīniešu bruņotie grupējumi. 

SKT tiesneši pagājušonedēļ nolēma, ka SKT ir jurisdikcija pār situāciju palestīniešu teritorijās. 

Jaunā ASV prezidenta Džo Baidena administrācija vēl nav paziņojusi, vai tā atcels Bensudai noteiktās sankcijas.  

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu