Latgalē pērn pieaudzis ugunsgrēkos bojāgājušo un cietušo skaits

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Felicija/TVNET

2020.gadā Latgales reģionā samazinājies kopējais ugunsdzēsēju izsaukumu apjoms, bet palielinājies ugunsgrēkos bojāgājušo un cietušo skaits, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) apkopotā statistika.

Pērn ugunsgrēkos Latgalē gāja bojā 18 cilvēki, bet 2019.gadā - 15 cilvēki. Nedaudz pieaudzis arī cietušo skaits - 2019.gadā ugunsgrēkos cieta 47 cilvēki, bet pērn - 49 cilvēki.

"Aizvadītais gads izsaukumu jomā Latgalē vērtējams pozitīvi tajā aspektā, ka ir samazinājies ugunsgrēku skaits, bet diemžēl pieaudzis ugunsgrēkos bojāgājušo un cietušo skaits. Tas ļauj secināt, ka iedzīvotāji joprojām nepietiekami rūpējas par savu drošību un mūsu darbs prevencijas jomā ir jāturpina, lai iedzīvotāji kļūtu zinošāki," komentēja VUGD Latgales reģiona brigādes komandieris pulkvedis Česlavs Šmuksts.

Arī izvērtējot apstākļus, kādos gājuši bojā cilvēki, VUGD secina, ka visbiežāk iemesls traģiskiem ugunsgrēkiem vēl joprojām ir cilvēku neuzmanība.

"Šādu nelielu ugunsgrēku traģiskās sekas varētu novērst, ja mājokļos tiktu uzstādīti dūmu detektori, kas ar skaļas skaņas palīdzību brīdina par ugunsgrēka izcelšanos.

Statistika liecina, ka tikai katrā ceturtajā mājoklī, kur bija izcēlies ugunsgrēks, bija uzstādīts dūmu detektors," informēja Šmuksts.

Ir jāsaprot, ka ugunsdrošības prasību ievērošana palīdzēs mazināt ugunsgrēka izcelšanās iespējamību vai mazināt ugunsgrēka sekas, uzsvēra viņš.

2020.gadā VUGD Latgales reģiona brigādes ugunsdzēsēji glābēji devās uz 2648 notikumiem, no kuriem 1237 bija ugunsgrēki, 902 glābšanas darbi, bet 434 izsaukumi bija maldinājumi. Ugunsgrēku skaits bija nedaudz mazāks nekā 2019.gadā, bet glābšanas darbu skaits nedaudz pieaudzis. Aizvadītajā gadā arī dzēsti 75 meža ugunsgrēki, kas ir par 113 ugunsgrēkiem mazāk nekā 2019.gadā.

Aizvadītajā gadā Latgalē ugunsgrēkos gāja bojā 18 cilvēki, kas ir par trīs cilvēkiem vairāk nekā 2019.gadā. Pieaudzis arī ugunsgrēkos cietušo skaits - pērn ugunsgrēkos cieta 49, 2019.gadā - 47. Samazinājies ugunsgrēkos izglābto skaits - no 31 izglābtā 2019.gadā līdz 29 izglābtajiem pērn.

Traģiskie ugunsgrēki, kuros gāja bojā cilvēki, notika Daugavpilī, Rēzeknē, Balvu, Daugavpils, Ludzas, Preiļu, Rēzeknes un Zilupes novados. No Valsts policijas iegūtā informācija liecina, ka vidējais bojāgājušo vecums ir 60 gadi. Lielākoties šo traģisko ugunsnelaimju iespējamie cēloņi bija neuzmanīga rīcība ar uguni, tajā skaitā izmantojot atklātu liesmu un smēķējot, kā arī nepareiza elektroiekārtu un apkures ierīču ekspluatācija.

2020.gadā ugunsgrēku skaits dzīvojamās mājās palicis nemainīgā līmenī, bet nedaudz samazinājies - publiskās ēkās un ražošanas objektos. Aizvadītajā gadā, mitrā pavasara dēļ un, iespējams, daļēji Covid-19 ierobežojumu ietekmē, samazinājās kūlas ugunsgrēku skaits.

Jau ziņots, ka Latvijā pagājušajā gadā ugunsgrēkos dzīvību zaudējuši 84 cilvēki, bet no ūdenstilpēm izcelti 122 bojāgājuši cilvēki.

Aizvadīto gadu tendence liecina, ka bojāgājušo skaits ugunsgrēkos palielinājies. 2020.gadā dzīvību ugunsnelaimēs zaudējuši 84 cilvēki, no kuriem lielākā daļa bija vīrieši, kuru vidējais vecums bija 56 gadi. Pērn gājušas bojā 23 sievietes, viņu vidējais vecums bija 76 gadi. Savukārt sešu bojāgājušo personības nav noskaidrotas.

Salīdzinoši 2019.gadā ugunsgrēkos gāja bojā 76 cilvēki, bet 2018.gadā - 81.

Pērn ugunsgrēkos izglābts 331 cilvēks, bet cieta - 273, tostarp, 15 bērni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu