Pavļuta padomniece skaidrojas, kāpēc vakcinējamās personas tika izraudzītas ārpus rindas (19)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministrs Daniels Pavļuts pirms "Astra Zeneca" vakcīnas pret Covid-19 pirmās potes saņemšanas Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā.
Veselības ministrs Daniels Pavļuts pirms "Astra Zeneca" vakcīnas pret Covid-19 pirmās potes saņemšanas Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā. Foto: Zane Bitere/LETA

Ārpus rindas pret Covid-19 vakcinējamās personas ir izraudzījusies valdība, lai iedrošinātu cilvēkus vakcinēties ar "AstraZeneca" vakcīnām un atjaunotu pilnvērtīgu Ministru kabineta (MK) un Nacionālās drošības padomes (NDP) darbu klātienē, informēja veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) komunikācijas padomniece Lāsma Bindere.

Lēmumu vakcinēt NDP un MK locekļus valdība konceptuāli pieņēmusi 4.februārī, bet 9.februārī valdība lēma par prioritārajām vakcinējamo personu grupām. Tad otrajā no tām ticis iekļauts "ierobežots skaits amatpersonu", ņemot vērā nacionālās drošības apsvērumus un nepieciešamību nodrošināt valdības nepārtrauktu darbu.

Tāpat 9.februārī valdība nolēmusi, ka cilvēku iedrošināšanai vakcinēs sabiedrības viedokļu līderus jeb "vakcinācijas vēstnešus".

"Saskaņā ar šiem lēmumiem un pēc konsultācijām ar Ministru prezidentu [Krišjāni Kariņu (JV)], valdības locekļiem un Saeimas priekšsēdētāju [Ināru Mūrnieci (NA)] veselības ministrs uz vakcināciju 11. un 12.februārī aicināja NDP un MK locekļus un Saeimas amatpersonas, kuras vada parlamenta sēdes un ārlietu darbu," informēja Bindere.

Ministra skatījumā, sabiedrība tikusi informēta par gaidāmo NDP un MK locekļu vakcināciju un arī pats vakcinācijas process bija atklāts. "Vienlaikus atzīstam, ka valdībā pieņemtos lēmumus vajadzēja skaidrot plašāk un saprotamāk," aģentūrai LETA atzina ministra pārstāve.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka pēc valdības 4.februāra sēdes preses konferencē netika sniegta informācija, ka būtu pieņemts konceptuāls lēmums vakcinēt NDP un MK locekļus. Pēc 9.februāra sēdes Pavļuts gan atklāja, ka otrajā vakcinējamo personu grupā līdztekus sociālās aprūpes centru iemītniekiem ir iekļautas arī "amatpersonas, kuru vakcinācija ir nepieciešama nacionālās drošības un valsts darbības nepārtrauktības nodrošināšanai", bet konkrētāka informācija par vakcinējamajām personām tika atklāta iepriekšējās dienas vakarā pirms politiķu vakcinēšanas sākšanas.

Taujāta, kādas vēl personas varētu tikt vakcinētas pret Covid-19 ārpus kārtas, ministra pārstāve atbildēja, ka jautājums par citu amatpersonu atbilstību Ministru kabineta noteiktajiem kritērijiem - nacionālās drošības apsvērumi un nepieciešamība nodrošināt valdības nepārtrauktu darbu - nav Veselības ministrijas kompetencē, attiecīgi šādi lēmumi varot tikt pieņemti vienīgi Ministru kabinetā uz attiecīgo iestāžu pieprasījuma pamata.

Savukārt "vakcinācijas vēstnešu" programmā vakcinējamās personas iesakot Vakcinācijas projekta birojs, balstoties uz sabiedriskās domas analīzi.

Šobrīd šajā programmā pirmās vakcīnu devas saņēmuši bijušie Valsts prezidenti. Sabiedrības iedrošināšanai tiekot uzrunātas vairākas personības, kuru piemērs var iedrošināt un motivēt cilvēkus vakcinēties, bet informāciju par konkrētiem nākamajiem "vēstnešiem" varēšot sniegt, kolīdz cilvēki būs uzrunāti un piekrituši vakcinēties.

TVNET jau ziņoja, ka šajā programmā vakcinēties uzrunāts maestro Raimons Pauls, kurš arī potei piekritis.

Kā ziņots, līdztekus "vakcinācijas vēstnešiem" pie vakcīnas pagājušajā nedēļā tika arī vairāki politiķi, kuru pienākumus saista ar nacionālās drošības un valsts pamatfunkciju nepārtrauktības nodrošināšanu.

Tādējādi vakcinēts tika Kariņš, Pavļuts, labklājības ministre Ramona Petraviča (Par cilvēcīgu Latviju (PCL); KPV LV), iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (PCL; KPV LV), aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (PCL; KPV LV), finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA), Plešs un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

No Saeimas Prezidija pieciem locekļiem vakcīna pašlaik paredzēta trim cilvēkiem - Mūrniecei, kā arī spīkeres biedrēm - Dagmārai Beitnerei-Le Gallai (JKP) un Inesei Lībiņai-Egnerei (JV).

Politiķu vakcinēšana pret Covid-19 raisīja neizpratni sociālajos tīklos, kas un pēc kādiem principiem izvēlēti sapotēšanai.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Krišjānis Feldmans pēc tam paziņoja, ka Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) būtu jāskaidro ārpus rindas vakcinējamo valsts amatpersonu izvēles kritēriji.

Politiķis norādīja, ka JKP atbalsta dažu viedokļu līderu, arī bijušo Valsts prezidentu vakcinēšanu, lai iedrošinātu sabiedrību potēties pret Covid-19, kad būs pieejamas vakcīnas, taču viņš piekrita, ka sabiedrība nav saņēmusi adekvātu skaidrojumu, kas un kāpēc pašlaik izvēlēti ārpus kārtas vakcinēšanai.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu