Lietuva Gruziju dēvēs par Sakartveliju; vai izmaiņas gaidāmas arī latviešu valodā? (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: alexfan32, Shutterstock.

Gruzijas valsts nosaukuma atveides maiņa un alternatīvu izmantošana Latvijā patlaban netiek izskatīta, pavēstīja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Lietuva janvārī oficiāli nolēma turpmāk saukt Gruziju atbilstoši tās pašnosaukumam par Sakartveliju, un šis nosaukums jālieto visos kaimiņvalsts oficiālajos dokumentos.

ĀM pirms mēneša nosūtīja vēstuli Valsts valodas centram (VVC) ekspertu viedokļa saņemšanai šajā jautājumā. Atbildīgā institūcija, kas ir lemj jautājumus par pasaules valstu, pilsētu un teritoriju nosaukumu atveidi latviešu valodā, ir VVC Latviešu valodas ekspertu komisijas vietvārdu apakškomisija.

ĀM uzskata, ka minētais jautājums nav politisks, bet ir jāatstāj valodnieku ziņā. Līdzšinējā saņemtā informācija no VVC liecina, ka citu valstu nosaukumu atveide latviešu valodā notiek pēc šo valodu loģikas, pēc šo valodu vēstures un valodu likumiem, tāpēc, ja vārds Gruzija ir sastopams latviešu valodā vismaz 130 gadu, tad Latvijai nav pamata to mainīt.

Tāpat ĀM vērsa uzmanību, ka Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO) Gruzija nav veikusi izmaiņas savas valsts nosaukumā, un tas joprojām ir "Georgia", kas latviešu valodā tiek tulkots kā Gruzija.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu