Latvijā pērn reģistrēts pēdējā desmitgadē lielākais elektrotraumu skaits

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Ieva Leiniša / LETA

Latvijā pagājušajā gadā reģistrēts pēdējā desmitgadē lielākais elektrotraumu skaits, informēja AS "Sadales tīkls" pārstāvji.

Kompānijā norādīja, ka pērn valsts iedzīvotāji no sadzīves elektroiekārtām vai mājokļa elektroinstalācijas guva kopumā 85 elektrotraumas, tostarp 24 gadījumos cieta bērni. Salīdzinājumā ar 2019.gadu pērn šo traumu skaits palielinājies par 26%.

Vidēji katra astotā elektrotrauma pagājušajā gadā bijusi letāla - bojā gājuši pavisam desmit cilvēki, tostarp viens bērns. 

Lai skaidrāk izprastu elektrotraumu cēloņus, "Sadales tīkls" sadarbībā ar pētījumu centru SKDS ir izveidojis Elektrodrošības indeksu - pētījumu, kurā novērtētas Latvijas iedzīvotāju zināšanas un uzvedība elektrodrošības jomā.

"Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons minēja, ka 2020.gads daudziem ir palicis atmiņā kā sarežģīts un izaicinājumiem bagāts laiks, kuru raksturo attālināts darbs un mācības. "To, ka teju visi procesi valstī šajā laikā tika pārcelti uz iedzīvotāju mājokļiem, uzskatāmi parāda "Sadales tīkla" apkopotie dati par gada laikā sadalītās elektroenerģijas apmēru - redzam, ka visos segmentos, izņemot mājsaimniecības, elektroenerģijas patēriņš ir jūtami mazinājies. Tikmēr mājsaimniecībās tas ir audzis. Ikdienu lielākoties esam pavadījuši mājās un diemžēl, taču jāatzīst, ka likumsakarīgi, - ir kāpis arī elektrotraumu skaits," viņš pauda.

"Sadales tīkla" Elektrodrošības indekss radīts, lai padziļināti novērtētu sabiedrības zināšanas par elektrodrošību, to vājās vietas un bīstamos paradumus elektroierīču, kā arī citas elektrības infrastruktūras izmantošanā, kas noved pie elektrotraumām.

"Indeksa dati ļaus mums arvien mērķtiecīgāk un efektīvāk īstenot ikgadējās elektrodrošības aktivitātes, lai iedzīvotājiem atgādinātu, cik būtiski ir vienmēr ievērot elektrodrošības noteikumus, jo liktenīgā reizē neuzmanība vai pārdrošība var beigties arī traģiski - ar zaudētu dzīvību, veselību vai īpašumu," piebilda Jansons.

Pirmais pētījums veikts 2020.gada nogalē. Indeksa rezultāti tiks prezentēti tiešsaistes seminārā, kas notiks piektdien, 19.februārī, plkst.10. Vebinārs būs skatāms "Sadales tīkla" "Facebook" lapā.

Vebinārā ar pieredzi, zināšanām un ieteikumiem, kas skar elektrodrošības jomu, dalīsies pārstāvji no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS), Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) un Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA). Ņemot vērā, ka pagājušajā gadā vidēji katru trešo elektrotraumu guva bērns, pastiprināta uzmanība pasākumā tiks veltīta bērnu elektrodrošībai.

Pasākumā piedalīsies "Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs, BKUS kombustiologs - apdegumu ārsts Džeimss Rozītis, VUGD Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes priekšnieks Dzintars Lagzdiņš un LAA pārstāvis, apdrošināšanas sabiedrības "Balta" risku vadības konsultants Jānis Vaivods.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu