Viss sākās ar 20 eiro: septiņkārtējā WRC čempiona stāsts

TVNET Auto
CopyDraugiem X Whatsapp
Franču rallija braucējs Sebastjans Ožjē
Franču rallija braucējs Sebastjans Ožjē Foto: AFP/SCANPIX

Pasaulē titulētāko rallija braucēju galvgalī ir divi franči, un abiem vārds ir Sebastjans. Lēbs pagaidām ir nepārspēts ar deviņiem tituliem, kamēr Ožjē nemaz tik tālu neatpaliek, jo savā karjerā WRC čempionātos triumfējis septiņas reizes, un viņa gadījumā viss sākās ar 20 eiro.

Protams, ka ne jau par 20 eiro var nopirkt veiksmīgu karjeru un vietu pie planētas labāko rallija mašīnu stūres, tomēr tieši tādu summu Ožjē min sarunā ar WRC reportieri Beksu Viljamsu.

Viņš atklāj, ka viss sācies ar pieteikšanos Francijas jauno rallija talantu meklēšanas programmā, jo cerēja pierādīt sev un citiem, ka ir pietiekami labs braucējs, lai būtu pelnījis nākotni FIA pasaules rallija čempionātā jeb WRC. Un viss sākās ar braucēju sākotnējo novērtēšanu jeb atlasi.  

"Vienmēr lepojos teikt, ka ieguldīju 20 eiro, lai piedalītos šajā testā, un tas man palīdzēja nokļūt tur, kur esmu šobrīd. Tā pilnīgi noteikti bija vislabākā investīcija," WRC Backstories podkāstā interneta vietnē WRC.com saka Ožjē. 

Talantīgais sportists uzauga nelielā ciematā netālu no Gapas Francijas dienvidaustrumos, tas ir reģionā, kur katrs gads sākas ar Montekarlo ralliju. Tā kā sacensības norisinājās netālu no viņa mājām, jaunajā Ožjē ātri vien veidojās interese par autosportu, ko vēl vairāk pastiprināja viņa onkuļa dalība autokrosa sacensībās.

Sebastjans Ožjē un viņa stūrmanis Žuliens Ingrasia pēc uzvaras Meksikas rallijā
Sebastjans Ožjē un viņa stūrmanis Žuliens Ingrasia pēc uzvaras Meksikas rallijā Foto: AFP/SCANPIX

Lai gan pusaudža gados rallijs licies tāls, dārgs un nesasniedzams sapnis, liktenīgā pārbaude par 20 eiro tomēr pavēra viņam ceļu uz ralliju, kur uzvara junioru pasaules čempionātā 2008.gadā deva vēl lielākas iespējas izpausties. Tā Ožjē 2012.gadā pievienojās Volkswagen rūpnīcas komandai un ar Polo WRC izcīnīja četrus titulus, tad sekoja divas uzvaras ar Ford Fiesta WRC un pērn francūzis triumfēja pie Toyota Yaris WRC stūres. Arī šogad Ožjē pārstāv Toyota Gazoo Racing komandu.

Nobeigumā var piebilst, ka abu Francijas braucēju - Lēba un Ožjē - atrāviens no tuvākajiem sekotājiem ir visai ievērojams. Somu rallistiem Juham Kankunenam un Tomi Makinenam ir pa četrām uzvarām pasaules rallija čempionātos katram.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu