Covid-19 ierobežojumi: Kopš decembra robežsardze piespriedusi sodus vairāk nekā 60 000 eiro apmērā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: RomanR, Shutterstock.

Kopš pagājušā gada 7.decembra Valsts robežsardze (VRS) par Covid-19 dēļ noteikto ierobežojumu neievērošanu ir sākusi 1483 administratīvā pārkāpuma procesus un piemērojusi naudas sodus vairāk nekā 60 000 eiro apmērā, Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja VRS priekšnieks ģenerālis Guntis Pujāts.

Viņš informēja, ka robežsardze katru dienu sāk desmitiem pārkāpumu procesu, kas saistīti ar epidemioloģisko prasību neievērošanu.

No viņa stāstītā bija noprotams, ka saistībā ar Covid-19 ierobežojumu kontroli Latvijas robežsardzei patlaban daudz vairāk darba ir pie Eiropas Savienības iekšējām robežām, jo robežšķērsotāju plūsmas pie ārējām robežām - ar Krieviju un Baltkrieviju - ir ļoti būtiski samazinātas.

"Decembrī, janvārī vieglās automašīnas [ārējo robežu] ir šķērsojušas tikai 3% apmērā, ja mēs salīdzinām ar tādu pašu laika periodu pirms gada. Pamatā ārējo robežu šķērso kravu pārvadātāji un atsevišķas personas, uz kurām attiecas izņēmumi. No visiem [ārējo] robežu šķērsojošajiem 99,5% ir tie, kas iekļaujas izņēmuma kategorijās, 0,5% ir ar robežsardzes priekšnieka individuālu atļauju, proti, došanās uz bērēm, humāni apstākļi, slimu radinieku kopšana, uzturēšanās jautājumu kārtošana, mantojuma jautājumu kārtošana," skaidroja Pujāts.

Līdz ar to vismaz attiecībā uz ārējo robežu viņš nesaskata vajadzību slēgt vairākus robežkontroles punktus, lai atlikušos varētu kontrolēt efektīvāk, kā to iepriekš bija piedāvājis satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).

Pērn vairāk nekā uz pusi sarucis nelikumīgu zaļās robežas šķērsotāju skaits

Pagājušajā vairāk nekā uz pusi sarucis Valsts robežsardzes (VRS) konstatēto nelikumīgo zaļās robežas šķērsošanas gadījumu skaits, Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja VRS priekšnieks ģenerālis Guntis Pujāts.

Viņš informēja, ka 2020.gadā VRS uz ārējām robežām konstatēja tikai 23 nelikumīgus zaļās robežas šķērsošanas gadījumus, bet 2019.gadā šādi gadījumi bija 53, taču pirms 5-6 gadiem - ap 500.

Sarūkošo nelegālo imigrantu skaitu Pujāts saista gan ar Covid-19 pandēmiju, kuras ietekmē ir samazināts avioreisu skaits uz kaimiņvalstīm, gan arī ar Latvijas un citu tuvējo Šengenas zonas valstu robežsardzes dienestu veiktajiem kompleksajiem pasākumiem infrastruktūras pilnveidei un efektīvākai resursu izmantošanai.

Pēdējos divos mēnešos Latvijā nav konstatēts neviens nelikumīgs zaļās robežas šķērsošanas gadījums, piebilda VRS priekšnieks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu