Jaunzēlande un Austrālija sagājušas ragos par "Islāma valsts" dalībnieci

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Ārderna
Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Ārderna Foto: AP Photo/Nick Perry

Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Ārderna otrdien pārmetusi Austrālijai izvairīšanos no atbildības par sievieti ar dubulto pilsonību, kas tika aizturēta Turcijā par saistību ar teroristu grupējumu "Islāma valsts".

Ieņemot neierasti skarbu toni pret Austrāliju, Ārderna paziņoja, ka Kanbera kļūdās, ja gaida, ka Jaunzēlande uzņems šo sievieti, kurai, spriežot pēc Ārdernas sacītā, ir ciešas saites ar Austrāliju.

Premjere norādīja, ka jebkurš taisnīgs cilvēks uzskatītu šo sievieti par austrālieti.

"Mēs uzskatām, ka Austrālija ir atteikusies no savas atbildības," viņa piebilda.

26 gadus vecā sieviete tika aizturēta šonedēļ kopā ar diviem viņas bērniem Turcijā netālu no Sīrijas robežas un identificēta kā teroristu organizācijas "Islāma valsts" locekle.

Ārderna sacīja, ka sievietei bija Austrālijas un Jaunzēlandes pilsonība, pirms Kanbera atņēma viņai pilsonību, uzliekot visu atbildību par aizturēto uz Velingtonas pleciem.

"Ir nepareizi, ka Jaunzēlandei būtu jāuzņemas atbildība par situāciju, kurā iesaistīta sieviete, kas nav dzīvojusi Jaunzēlandē kopš sešu gadu vecuma," norādīja Ārderna.

"Kopš tā laika sieviete ir dzīvojusi Austrālijā, viņas ģimene ir Austrālijā un viņa devās uz Sīriju no Austrālijas ar savu Austrālijas pasi," sacīja Ārderna.

Austrālijas premjerministrs Skots Morisons aizstāvēja savas valdības lēmumu, norādot, ka runa ir par Austrālijas nacionālās drošības interesēm.

Morisons sacīja, ka Austrālija nevēlas ļaut izmantot savas pilsonības sniegtās privilēģijas teroristiem, kas darbojas teroristu organizācijās. Viņš pauda viedokli, ka šādi cilvēki zaudē pilsonības privilēģijas mirklī, kad sāk sadarboties ar valsts ienaidniekiem.

Taču viņš pavēstīja, ka vēl apspriedīs šo lietu ar Ārdernu, lai redzētu, kur tā virzās tālāk.

Ārderna savukārt aicināja Austrāliju ņemt vērā sievietes bērnu labklājību.

"Šie bērni piedzima konflikta zonā," sacīja premjere, uzsverot, ka tā nav bērnu vaina.

"Ierašanās Jaunzēlandē, kur viņiem nav ģimenes, nebūtu viņu labākajās interesēs," viņa piebilda.

Ārderna paziņoja, ka Jaunzēlande arī sadarbojas ar Turcijas varasiestādēm šajā jautājumā.

Kopš 2014.gada Austrālija anulējusi vīzas aptuveni 3000 jaunzēlandiešiem. Ne vienmēr iemesls bijis notiesāšana par noziegumu.

Ārderna norādījusi, ka daudzi no deportētajiem lielāko daļu mūža pavadījuši Austrālijā, un sacījusi, ka šāda deportēšanas prakse kaitē abu valstu attiecībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu