"Augstsprieguma tīkls" plāno emitēt obligācijas, lai refinansētu aizņēmumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
AS "Augstsprieguma tīkls" valdes priekšsēdētājs Varis Boks.
AS "Augstsprieguma tīkls" valdes priekšsēdētājs Varis Boks. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators AS "Augstsprieguma tīkls" plāno emitēt obligācijas, lai refinansētu aizņēmumu 116 miljonu eiro apmērā, pavēstīja kompānijas pārstāvji.

Tāpat kompānijā norādīja, ka starptautiskā kredītreitingu aģentūra "S&P Global Ratings" ("S&P") piešķīrusi "Augstsprieguma tīklam" ilgtermiņa kredītreitingu BBB+ līmenī.

"Augstā reitinga piešķiršana ir būtisks solis "Augstsprieguma tīkla" virzībā uz kapitāla tirgu, jo īpaši, ņemot vērā turpmākā perioda lielos kapitālieguldījuma projektus virzoties uz Baltijas elektroenerģijas sinhronizāciju ar Eiropas tīkliem. Tāpat tas palielinās potenciālo investoru uzticību uzņēmumam, dos iespēju piesaistīt kapitālu, gan emitējot obligācijas, gan piesaistot līdzekļus no bankām uz izdevīgākiem nosacījumiem," atzīmēja "Augstsprieguma tīkla" padomes priekšsēdētājs Kaspars Āboliņš.

Savukārt "Augstsprieguma tīkla" valdes priekšsēdētājs Varis Boks norādīja, ka pagājušajā gadā "Augstsprieguma tīkls" pārņēma pārvades tīkla aktīvus un iepriekšējā aktīvu īpašnieka uzņemtās saistības 202 miljonu eiro apmērā ar īsiem atmaksas termiņiem, kas ir būtisks saistību slogs.

"Ņemot vērā atļauto rentabilitāti, esam ieguvuši ļoti labu reitingu. Esam izstrādājuši esošo saistību refinansēšanas plānu, kas paredz aizņēmumu 116 miljonu eiro apmērā refinansēt, emitējot obligācijas. Tāpat 2020.gadā "Augstsprieguma tīkls" kļuva par vairākuma akcionāru vienotas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operatoram AS "Conexus Baltic Grid"," skaidro Boks.

Viņš piebilda, ka kredītreitings ir nozīmīgs solis "Augstsprieguma tīkla" attīstībai, apliecinot, ka šobrīd izvirzītie stratēģiskie mērķi, plānotā dinamiskā attīstība, pārvaldības pilnveide un digitālā transformācija ir pareizais virziens.

Pēc "Augstsprieguma tīkla" pārstāvju minētā, "S&P" ziņojumā uzsvērta uzņēmuma valstiski svarīgā nozīme elektroenerģijas nozares attīstībā. Būtisks ir "Augstsprieguma tīkla" darbs, īstenojot Baltijas elektroenerģijas sinhronizāciju ar Eiropas tīkliem. Valsts un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pieņemtie lēmumi par reorganizāciju un veiktās izmaiņas metodikā, kas atbilst Eiropas standartiem, daudz precīzāk un efektīvāk nodrošina "Augstsprieguma tīkla" darbības plānošanu un projektu īstenošanu. "S&P" pauduši pārliecību par "Augstsprieguma tīkla" spēju refinansēt esošās saistības un veiksmīgi noslēgt saistību refinansēšanās procesu.

"Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. "Augstsprieguma tīkls" pieder valstij.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu