"Johnson & Johnson" iesniedz pieteikumu savas Covid-19 vakcīnas apstiprināšanai ES (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Farmācijas uzņēmums "Johnson & Johnson" (J&J) iesniedzis pieteikumu savas Covid-19 vakcīnas apstiprināšanai Eiropas Savienībā (ES), un lēmums par to varētu tikt pieņemts līdz marta vidum, otrdien paziņoja Eiropas Zāļu aģentūra (EZA).

"EZA ir saņēmusi pieteikumu "Janssen-Cilag International N.V." izstrādās Covid-19 vakcīnas nosacītai reģistrācijai," pavēstīja EZA, paziņojumā minot J&J Eiropas meitas kompānijas nosaukumu.

Jaunajai vakcīna ir divas lielas loģistikas priekšrocības: to var uzglabāt ledusskapja temperatūrā, nevis īpašās saldētavās, tādējādi ir ievērojami atvieglota tās izplatīšana, un potēšanai ir vajadzīga tikai viena deva.

J&J janvāra beigās paziņoja klīnisko izmēģinājumu pirmos rezultātus.

Šajos izmēģinājumos, kas veikti 44 000 cilvēku astoņās valstīs, vakcīna bija efektīva par 66%, bet smagu slimības formu novēršanā tās efektivitāte bija 85%.

Šie rezultāti raisīja arī bažas, jo vakcīnas efektivitāte ASV bija 72%, bet Dienvidāfrikā, kur par dominējošo ir kļuvis šajā valstī konstatēts Covid-19 paveids, efektivitāte bija tikai 57%.

Šobrīd Eiropas Savienībā ir reģistrētas trīs vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer-BioNTech" ražotā vakcīna "Comirnaty", "Moderna" ražotā vakcīna, kā arī "AstraZeneca" un Oksfordas Universitātes izstrādātā vakcīna.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu