Austrumu slimnīcā šomēnes sāks darboties ķīmijterapijas zāļu jaucējroboti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Aizvadītajā nedēļā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centrā tika sākta ķīmijterapijas zāļu jaucējrobotu darbības funkcionalitātes testēšana, un jau veikti 80% no testēšanas apjoma, kas apliecina programmatūras un robotu iekārtu korektu darbību, informēja slimnīcas pārstāve Ilga Namniece.

Līdztekus tiek īstenota arī personāla apmācība, lai iespējami ātrā laikā varētu sākt automatizētu ķīmijterapijas zāļu sagatavošanu onkoloģiskajiem pacientiem. Līdz ar to ārstniecības iestādē prognozē, ka ķīmijterapijas zāļu jaucējroboti sāks darboties šomēnes.

Rīgas Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis pauž gandarījumu par rasto kompromisu ar uzņēmumu "Kiro Grifols" par pasākumiem, kas veicami, lai atrisinātu domstarpības un īsā laikā pabeigtu projekta ieviešanu.

Pašlaik projekta pabeigšanai no uzņēmuma "Kiro Grifols" puses ir piesaistīti visi nepieciešamie resursi, uzsver Paeglītis. Slimnīcas valdes priekšsēdētājs paredz, ka pilnvērtīgu automatizētu zāļu sagatavošanas procesu, izmantojot šo iekārtu pilno jaudu, slimnīca sāks marta vidū. Līdz ar iekārtu darbības sākšanu slimnīca būs spējīga pāriet no manuāla zāļu sagatavošanas procesa uz pilnībā automatizētu.

"Ietaupīsim ne tikai laiku un personāla resursus, bet arī nākotnes perspektīvā - nodrošināsim terapiju ātrākā laikā un lielākam pacientu skaitam," skaidro Paeglītis.

Iekārtu darbību pašlaik uzrauga spāņu uzņēmuma "Kiro Grifols" pārstāvji, kas piegādāja gan pašas iekārtas, gan arī izveidoja atbilstošu programmatūru, bez kuras ķīmijterapijas zāļu jaucēju robotu darbība nebija iespējama.

Onkoloģisko preparātu šķaidīšanas bloka izveides galvenais mērķis ir paaugstināt drošību gan pacientiem, gan arī medicīnas personālam, kas ikdienā gatavo šos medikamentus.

Šīs tehnoloģijas nodrošina ne tikai precīzu medikamentu sajaukšanas sistēmu, bet arī garantē augstus drošības standartus, atzīmē slimnīcā.

Ķīmijterapijā izmantotie medikamenti ir toksiski, tāpēc robotizētas sistēmas nodrošinās aizsardzību arī medicīnas darbiniekiem, kuri šobrīd ikdienā veic šo darbu manuāli.

Aseptiskām ķīmijterapijas jaukšanas iekārtām darbu vajadzēja uzsākt jau pērn, taču uzņēmuma sākotnēji piedāvātos programmatūras risinājumus nebija iespējams salāgot ar slimnīcas datu sistēmu. Šobrīd ar uzņēmumu "Kiro Grifols" ir panākta vienošanās un rasti risinājumi, lai jau tuvāko mēnešu laikā pilnībā automatizētu ķīmijterapijas zāļu jaukšanu onkoloģiskajiem pacientiem.

Jau ziņots, ka 2020.gada septembrī, ka Rīgas Austrumu slimnīca ir iegādājusies ķīmijterapijai nepieciešamo preparātu sagatavošanas robotus, tomēr, saskaroties ar problēmām no piegādātāju puses, ārstniecības iestāde joprojām ir iesaistīta smagās sarunās, cenšoties iespējami ātri nodrošināt iekārtu funkcionēšanu, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē atklāja Paeglītis.

Pēc slimnīcas vadītāja sacītā, problēma ir ar programmatūru, kurai būtu jānodrošina, ka ārsts no savas darbavietas var attālināti pieteikt preparātu sagatavošanu. Pirmā šīs programmatūras testēšana notika februāra beigās, un tā bija neveiksmīga. Izrietot no šī, slimnīca nosūtīja vairākus desmitus pretenziju piegādātajam, kuri savukārt atbildē sniedza izklāstu par to, kāpēc viņi nepiekrīt pretenzijām.

Vadoties pēc Iepirkumu uzraudzības birojā pieejamās informācijas, ķīmijpreparātu sagatavošanas robotus atklātā konkursā Austrumu slimnīca iegādājusies no Spānijas uzņēmuma "Kiro Grifols". Līgums par šo iepirkumu tika slēgts 2018.gada 12.decembrī un konkursā kopumā piedalījās divi pretendenti. Kopējā līgumcena bija 720 000 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu