Kāpēc mēs guļot tik skaļi elpojam?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Miegs
Miegs Foto: Unsplash

Pašā mierpilnākajā miegā cilvēks mēdz ārkārtīgi skaļi krākt, sabojājot nakti katram, kas cenšas gulēt tajā pašā telpā. Tomēr, ja arī cilvēks nekrāc, tad viņš tāpat miegā elpo skaļāk nekā nomodā. Kāpēc?

Skaņu, kas rodas elpojot, - neatkarīgi no tā, vai tu esi nomodā vai miegā, – izraisa gaisa vibrācija, ieplūstot elpvadā un izplūstot no tā, stāsta miega speciālists Timotijs Morgentālers. Tas, cik skaļa būs elpošana, ir atkarīgs no tā, cik šaurs ir elpvads un cik ātri gaiss caur to plūst. To pat var uztvert kā mūzikas instrumentu. 

Kad tu ieelpo, tavos augšējos elpceļos strauji ieplūst gaiss un samazina spiedienu visā elpošanas traktā jeb elpceļos. Spiediena maiņa var likt aizsprostoties augšējiem elpceļiem un traucēt elpošanu. Tiesa, reflekss tam neļauj notikt un, kad tu esi nomodā, saglabā šos elpceļus atvērtus. 

“Tāpēc, ka tie ir atvērti, gaisa plūsma ir vienmērīga, tāpēc gaiss plūst bez lielas skaņas. Kad tu guli, šis reflekss vairs nav tik spēcīgs, ļaujot augšējiem elpceļiem sašaurināties. Tas savukārt liek elpošanai kļūt skaļākai,” zinātnes izdevumam “Live Science” skaidroja Morgentālers. 

Miega laikā – īpaši REM miega laikā – samazinās arī muskuļu tonuss elpceļos, proti, muskuļi miegā atslābinās, liekot elpvadam sašaurināties. Rezultātā ieelpotais un izelpotais gaiss vibrē vairāk, radot lielāku skaņu.  

Šaurāks elpvads nozīmē arī to, ka elpošana kļūst ātrāka un seklāka. Vidējais cilvēks nomodā veic vidēji 14 ieelpas, bet miegā 15 līdz 16 ieelpas. Tiesa, lai arī miegā tu elpo vairāk, tomēr skābekli tu tāpat uzņem mazāk nekā nomodā. Tas ir tāpēc, ka ķermenim miegā nav nepieciešama tik liela ventilācija kā nomodā.  

Ja cilvēka elpvads kļūst īpaši šaurs, cilvēks sāk krākt. Tas parasti notiek tad, kad elpvads kļūst tik šaurs kā ēstuves “McDonald's” dzēriena salmiņš, kas ir nedaudz resnāks par parastajiem salmiņiem. Ja elpvads miega laikā saraujas vēl šaurāks, tad cilvēkam var veidoties obstruktīva miega apnoja (OMA). Elpvads var kļūt tik šaurs, ka kļūst neiespējami elpot, un cilvēks pamostas, kampjot pēc gaisa. 

Morgentālers cilvēkiem iesaka pirms miega nelietot alkoholu, jo tas elpceļu muskuļiem liek vairāk atslābināties. Tieši tāpēc reibumā mēs krācam stiprāk nekā skaidrā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu