Foto ⟩ Spānijā notiek protesti par repera aizturēšanu

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Nacho Doce / REUTERS

Otrdienas vakarā tūkstošiem cilvēku izgāja Spānijas pilsētas Barselonas ielās, pieprasot atbrīvot reperi Pablo Haselu, kuram pēc valdības kritizēšanas tviterī tika piespriests deviņu mēnešu cietumsods.

Hasels pirmdien iebarikādējās Leridas universitātē, lai izvairītos no aizturēšanas. Taču drīz vien augstskolā ieradās policija un pēc neliela cīniņa ar Hasela atbalstītājiem viņu no tās izveda.

Hasels tika apsūdzēts par ierakstiem tviterī, kuros viņš asi kritizēja monarhiju, kā arī apsūdzēja policiju spīdzināšanā un protestētāju un migrantu nogalināšanā.

Reperis tika notiesāts apsūdzībās par terorisma cildināšanu, apmelošanu, kā arī par neslavas celšanu kronim un valsts institūcijām savās dziesmās.

Haselam, kurš pazīstams ar saviem galēji kreisajiem uzskatiem, līdz pagājušās nedēļas piektdienai bija jāpiesakās policijā, lai izciestu 2018.gadā piespriesto cietumsodu. Spriedums tolaik izraisīja sašutumu Spānijas sabiedrībā, un valdība vēlāk paziņoja, ka likumi par vārda brīvību tiks padarīti brīvāki.

Hasels tika notiesāts par dziesmu vārdiem un tvītiem, kuros bija pieminēta basku separātistu organizācija ETA, Spānijas tiesneši pielīdzināti nacistiem, un bijušais Spānijas karalis Huans Karloss I nodēvēts par mafijas bosu.

Otrdienas vakarā Barselonā un citviet Katalonijā notika protesti. Izcēlās vairākas konfrontācijas starp protestētājiem un policiju, vietām tika aizdedzinātas atkritumu tvertnes, aplaupīti veikali un policistiem mests ar dažādiem priekšmetiem. Policisti lietoja stekus un putu patronas.

Policija ziņo, ka tikuši aizturēti 14 cilvēki.

Simtiem mākslinieku ir parakstījuši petīciju, kurā pieprasīta Hasela atbrīvošana. Tostarp petīciju parakstījis režisors Pedro Almodovars un aktieris Havjers Bardems.

Pagājušajā nedēļā Spānija solīja samazināt sodus par tādiem noziegumiem kā terorisma cildināšana, naida runa, apvainojumi kronim un reliģisku jūtu aizskaršana, ja tas noticis māksliniecisku, kulturālu vai intelektuālu aktivitāšu kontekstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu