Jaunkaledonijas valdībā vairākumu ieguvuši separātisti

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: THEO ROUBY / AFP

Četrus mēnešus pēc neveiksmīgā neatkarības referenduma Jaunkaledonijas valdībā vairākumu trešdien ieguvuši separātisti.

Seši no jaunā kabineta 11 locekļiem pārstāv partijas, kas iestājas par neatkarību no Francijas, vēsta raidorganizācija "La Premiere Nouvelle Caledonie".

Iepriekšējā valdība sabruka februāra sākumā, jo Tjerī Santas vadīto koalīcijas kabinetu pameta pieci separātistu pārstāvji.

Vietējie mediji norāda, ka viens no iepriekšējās valdības krišanas iemesliem bija pretrunīgi vērtēta niķeļa rūpnīcas pārdošana.

Pagaidām vēl nav skaidrs, kurš ieņems premjera amatu, jo neviens no kandidātiem trešdien notikušajā balsojumā nav ieguvis vairākumu un tālāka balsošana atlikta uz vēlāku laiku.

Jaunkaledonija ir Francijas aizjūras teritorija, un oktobrī notikušajā referendumā vairums balsstiesīgo nobalsoja pret šī Klusā okeānā arhipelāga neatkarību.

Tomēr neatkarības pretinieku skaits salīdzinājumā ar referendumu, kas notika pirms diviem gadiem, bija sarucis no 57% līdz 53%.

Taču saskaņā ar 1998.gadā noslēgto vienošanos iespējams sarīkot vēl trešo neatkarības referendumu, kas varētu notikt 2022.gadā, ja to pieprasīs vismaz trešdaļa Jaunkaledonijas parlamenta deputātu.

Jaunkaledonijā jau sen valda spriedze starp iedzimtajiem kanakiem, kas sliecas atbalstīt neatkarību, un kolonistu pēcnācējiem, kuri saglabā lojalitāti Francijai. Pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados tā pārauga pat vardarbībā, kas prasīja vairāk nekā 70 dzīvību.

Iespēju rīkot neatkarības referendumus paredz tā dēvētā Numea vienošanās, kuru 1998.gadā parakstīja Francijas valdība un Jaunkaledonijas politisko spēku pārstāvji.

Jau tagad Jaunkaledonijai ir plaša autonomija, kamēr Parīze saglabā kontroli tādos jautājumos kā ārpolitika, aizsardzība un izglītība. Francijas pārziņā ir arī vietējā policija.

Jaunkaledonijas tautsaimniecību balsta ikgadējās Parīzes subsīdijas aptuveni 1,5 miljardu eiro apmērā, kas sastāda vairāk nekā 15% no arhipelāga iekšzemes kopprodukta.

Arhipelāgā atrodas ceturtdaļa no zināmajām pasaules niķeļa iegulām, kas ir neaizstājama izejviela elektronikas rūpniecībā, un gadījumā, ja Jaunkaledonija, kuras iedzīvotāju kopskaits sasniedz tikai 270 000 cilvēku, šobrīd būtu neatkarīga, pēc IKP uz vienu iedzīvotāju, tā ierindotos starp 30 pasaules bagātākajām valstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu