Audi izmēģina sistēmu pret akvaplanēšanu

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Audi automašīna ar akvaplanēšanas novēršanas sistēmu
Audi automašīna ar akvaplanēšanas novēršanas sistēmu Foto: Audi

Akvaplanēšana ir parādība, ar ko cīnīties var vienīgi ar labām riepām un samazinātu ātrumu. Ja viss notiks pēc Audi un partneru prāta, tad klāt nāks vēl sistēma A.I.S. (Aquaplaning Intelligent Solution), kuras galvenais uzdevums ir akvaplanēšanu izjaukt jau pašā tās sākumā un tādējādi novērst iespēju, ka auto kļūst nevadāms.  

Jaunās sistēmas izstrādē spēkus ir apvienojuši uzņēmumi Bosch Mobility Solutions, Italdesign un Turīnā bāzētā firma EasyRain, kuras radītais programmnodrošinājums spēj atpazīt akvaplanēšanas pirmos mirkļus un atbilstošajām ietaisēm, kas uzstādītas automašīnai, dod signālu parūpēties par risku novēršanu. Pērn pavasarī sāktie darbi ir virzījušies uz priekšu, un šobrīd jau ir gatavs strādājošs A.I.S. prototips, kas uzstādīts gluži parastam sērijveida Audi A6.

Foto: Audi

Jauno sistēmu veido sūknis un divas izbīdāmas sprauslas. Brīdī, kad sistēma konstatē akvaplanēšanas sākumu, pirms priekšējiem riteņiem tiek izsmidzināta ūdens strūkla. Tā noārda ūdens kārtu un ļauj riepām atgūt saķeri ar ceļa segumu. 

Sistēmas efektivitāte ir apliecināta izmēģinājumos testa poligonā, un kas galvenais - tā funkcionē bez papildu sensoru uzstādīšanas automobilim. Sensoru funkciju pilda EasyRain izstrādājums, kas pēc būtības arī ir virtuāls sensors.

A.I.S. ceļš uz tirgu caur sērijveida mašīnām gan vēl nav vaļā. Izstrāde turpināsies, un tikai laiks rādīs, kad no peļķēm risēs vairs nebūs jābaidās. Jaunus datus un atziņas pēc kārtējiem izmēģinājumiem varam gaidīt jau tuvākajos mēnešos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu