Pašvaldību atbilstību "drošās skolas" prasībām pārskatīs divreiz mēnesī (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Pašvaldību atbilstību "drošās skolas" prasībām valdība pārskatīs ik pēc divām nedēļām, ceturtdien preses konferencē informēja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Ja pašvaldībā šo divu nedēļu laikā novēros strauju saslimstības ar Covid-19 pieaugumu, kas pārsniegs 200 saslimušos 14 dienu laikā uz 100 000 iedzīvotāju, tad "pēc "A, B, C" modeļa" tikšot vērtēts, kā saslimstība pašvaldībā ietekmē skolas klātienes mācības un vai saslimstība ir konstatēta pašā skolā. Atbilstoši izvērtējumam pašvaldība lemšot par skolas slēgšanu klātienes mācībām vai nē.

Šuplinska skaidroja, ka, neskatoties uz to, ka otrdien Ministru kabinetā (MK) ir panākta vienošanās nākamnedēļ pakāpeniski sākt reģionālo principu 20 pašvaldību 49 skolās, izglītības iestādēm vēl ir jāseko līdzi valdības gala lēmumam šodien. Viņa norādīja, ka reģionu princips konceptuāli ir pieņemts, bet epidemioloģiskā situācija strauji mainās jau šīs nedēļas laikā.

Ministre uzsvēra, ka nākamnedēļ darbu klātienē varēs atsākt tās skolas, kuru 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 15.februārī bija zemāka par 200 saslimušajiem uz 100 000 iedzīvotāju.

Šuplinska atgādināja, ka "drošās skolas" principā būtiska loma ir skolas infrastruktūrai un transportam. Skolai būs jānodrošina nepieciešamās epidemioloģiskās drošības prasības, piemēram, divu metru distance, telpu vēdināšana, organizēta skolēnu pārvietošanās skolā, dezinfekcija. Savukārt par pārvietošanos uz skolu ministre atgādināja, ja ir iespējams, bērni aicināti uz skolu pārvietoties kājām, privāto automašīnu vai izmantot skolas organizētu transportu, kas paredzēt skolas pedagogiem un bērniem. Patlaban esošajās 20 pašvaldību 49 skolās infrastruktūras un transporta nodrošināšana neesot problēma. Ministre gan atzina, ka vecākiem ir bažas, ka šis skolas transports būs pārpildīts.

Kā norādīja ministre, masku nēsāšana ir aktuāla ne tikai atrodoties klātienes mācībās, bet arī pārvietojoties ar transportu ilgāk par 15 minūtēm. Tāpat skolai ir jāapzina situācija, cik bērniem ir jāpārvietojas ar sabiedrisko transportu un jādomā risinājums, lai nebūtu bažas par saslimšanas riskiem.

Savukārt situācijās, kad bērnam no cita novada, kur saslimstība ir augsta, ir jādodas uz skolu drošajā pašvaldībā, skolas direktoram saziņā ar bērna vecākiem jāskaidro situācija - vai Covid-19 saslimstība ir arī ģimenē. Ja saslimstība ģimenē nav manīta, skola var pieļaut bērna dalību klātienes mācībās.

Ja ar Covid-19 būs saslimis skolas pedagogs, tad klātienes mācības nenotiks.

LETA jau ziņoja, ka ceturtdien valdība varētu izšķirties no pirmdienas atļaut atsākt mācības klātienē 1.-4.klasēm pašvaldībām ar zemu Covid-19 saslimstību.

Ministru kabinets otrdien konceptuāli atbalstīja priekšlikumu, ka turpmāk vispārējās izglītības procesa organizēšanā tiks ņemts vērā reģionālais princips, proti, ka tajās pašvaldībās, kurās 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 ir zemāka par 200 saslimušajiem uz 100 000 iedzīvotāju, pie konkrētiem nosacījumiem varētu atsākt klātienes mācības. Otrdien gan tika pieņemts konceptuāls lēmums, bet konkrēts priekšlikums un gala lēmums tiks pieņemts valdības sēdē ceturtdien, 18.februārī.

Otrdien valdības sēdē Šuplinska atbalstīja Veselības ministrijas piedāvājumu pirmsskolas un speciālās izglītības iestāžu pedagogus un tehniskos darbiniekus vakcinēt vienlaikus ar senioriem vecumā no 60 līdz 69 gadiem, ņemot vērā, ka šie darbinieki nevar nodrošināt divu metru distanci darbā ar bērniem. Vienlaikus Šuplinska atbalstīja Veselības ministrijas piedāvājumu pēc iespējas drīzāk vakcinēt arī skolu pirmo klašu grupu pedagogus, kuri atsāks darbu klātienē.

"Drošās skolas" principu, kas paredz 14 dienu kumulatīvo saslimstību ar Covid-19 ir līdz 200 saslimušajiem uz 100 000 iedzīvotāju, ir gatavas ieviest 20 pašvaldības. Otrdien preses konferencē pēc valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdes Šuplinska informēja, ka visas minētās 20 pašvaldības ir gatavas nākamnedēļ sākt klātienes mācību procesu. Vienlaikus valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdē ministre piebilda, ka izglītības iestāžu medmāsas arī ir gatavas sākt iknedēļas testēšanu.

Ministre atzina, ka IZM sazināsies ar katru pašvaldības skolu, kas patlaban kopskaitā ir 50, lai vēlreiz pārliecinātos, ka visas skolas var nodrošināt visu epidemioloģisko drošības pasākumu komplektu. Proti, divu metru distanci, telpu vēdināšanu, dezinfekciju un nogādāšana uz skolu.

Savukārt par situācijām, kad bērns, kurš dzīvo citā pašvaldībā ar saslimstības rādītāju virs 200 sliekšņa, dodas uz izglītības iestādi pašvaldībā, kas atbilst "drošās skolas" kritērijiem, tiks lemts atsevišķi. Ministre gan norādīja, ka minētajos 20 novados šāda specifika nav tik liela, kāda tā ir speciālās izglītības iestādēs visā Latvijā. Viņa sacīja, ka šādi gadījumi varētu būt vien pāris.

Siekalu un antigēnu testēšanā gatavas iesaistīties 19 pašvaldību skolu medmāsas

Lai monitorētu saslimstības situāciju skolās, gatavību piedalīties siekalu un antigēnu testēšanā no 20 pašvaldībām paudušas 19 pašvaldību skolu medmāsas, ceturtdien Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) preses konferencē sacīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Ministre skaidroja, ka būs noteikts ciklisks iknedēļas siekalu rutīnas tests, ar kuru tiks monitorēta saslimstības situācija skolā. Savukārt antigēnu tests būs jāveic, ja iepriekš nebūs veikts siekalu tests. 

Siekalu testiem varēs pieteikties no 18.februāra, pasūtot testus Veselības inspekcijā (VI). Paredzēts, ka pēc tam skola ar laboratoriju vienojas par testēšanas dienu un tās regularitāti, laboratorija testus personālam nodod testēšanas dienā un vakarā tiek saņemts testa rezultāts. Pozitīva testa gadījumā aiziet Slimību profilakses un kontroles centra "ķēdīte" ar ģimenes ārstu, darba nespējas lapu un kontaktpersonu apzināšanu.

Šuplinska uzsvēra, ka no 20 pašvaldībām patlaban 19 pašvaldību skolās medmāsas ir apliecinājušas gatavību iesaistīties testēšanā, bet Salacgrīvas novadā medmāsa šādu gatavību nav apliecinājusi. Testēšanas procesu organizēs VI.

Vienlaikus ministre atgādināja, ka katru nedēļas pirmdienu pirms mācībām skolotājiem bērniem būs jāatgādina par epidemioloģiski drošu rīcību skolā, lai izvairītos no saslimšanas ar Covid-19.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu