Par bojāgājuša protestētāja medicīnisko datu izpaušanu Baltkrievijā tiesā žurnālisti un ārstu (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Piemiņas izrādīšana Ramanam Bandarenkam Minskā.
Piemiņas izrādīšana Ramanam Bandarenkam Minskā. Foto: STRINGER / AFP

Baltkrievijā piektdien sākusies tiesas prāva pret žurnālisti un ārstu, kuri izpauda medicīniskos datus par protestētāju, kurš nomira pēc aizturēšanas.

31 gadu veco aktīvistu Ramanu Bandarenku Minskā paša mājas pagalmā pērnā gada 11.novembrī piekāva cilvēki maskās, kas no sētām ņēma nost baltisarkanbaltās lentes.

Nākamajā dienā Bandarenka nomira slimnīcā, kur viņš tika nogādāts no Minskas Centrālās rajona iekšlietu pārvaldes ar plašu smadzeņu tūsku, slēgtu galvaskausa un smadzeņu traumu, subdurālām hematomām, sasitumiem un nobrāzumiem.

Izmeklētāji sacīja, ka Bandarenka aizturēšanas brīdī izskatījies apreibis, bet medicīniskie dati, ko publiskoja neatkarīgā ziņu vietne "Tut.by", neliecina, ka viņš būtu lietojis alkoholu.

"Tut.by" žurnāliste Katerina Boriseviča, kura publicēja Bandarenkas stāstu, un ārsts Artjoms Sorokins, kurš apsūdzēts par protestētāja medicīnisko datu atklāšanu medijiem, piektdien stājās tiesas priekšā apsūdzībās par medicīnisko datu izpaušanu, kam bijušas smagas sekas.

Abi apsūdzētie kopš novembra atrodas pirmstiesas apcietinājumā un viņiem draud līdz trīs gadiem ilgs cietumsods.

Prokuratūra apgalvoja, ka 36 gadus vecā Boriseviča pārliecināja 37 gadus veco Sorokinu atklāt informāciju par protestētāju un nodot žurnālistiem medicīnisko dokumentu kopijas.

Bandarenkas māte žurnālistiem pirms tiesas sākuma sacīja, ka Boriseviča un Sorokins nav pārkāpuši likumu un saņēmuši viņas atļauju publiskot informāciju par Bandarenku.

"Es ceru uz taisnīgu tiesu," sacīja Bandarenkas māte.

Neatkarīgie mediji tiesas sēdē netika ielaisti. Prāva notiks aiz slēgtām durvīm, jo lietas materiāli satur medicīniskos dokumentus.

Ģenerālprokuratūra šonedēļ paziņoja, ka sākusi krimināllietu par Bandarenkas nāvi, bet piebilda, ka nav atklāti pierādījumi, ka policija būtu saistīta ar protestētājam nodarītajiem miesas bojājumiem.

Protesti pret Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko režīmu Baltkrievijā nerimst kopš 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām. Par to uzvarētāju tika pasludināts līdzšinējais prezidents Lukašenko, tomēr opozīcija apsūdz režīmu plašā vēlēšanu rezultātu viltošanā un pieprasa viņa atkāpšanos.

Protestu laikā aizturēti vairāk nekā 33 000 cilvēku.

Policisti izmantojuši pret protestētājiem gumijas lodes, asaru gāzi, ūdensmetējus un fizisku spēku.

Vairāki cilvēki, tostarp Bandarenka, ir gājuši bojā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu