NVO pārstāve: Bez sistēmiskiem risinājumiem Covid-19 krīze radīs sociālo katastrofu (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: And-One, Shutterstock.

Bez sistēmiskiem risinājumiem Covid-19 krīze radīs sociālo katastrofu, piektdien valdības un tās partneru veidojošās Covid-19 ierobežošanas stratēģiskās vadības grupas sēdē pauda biedrības "Latvijas Platforma attīstības sadarbībai" un biedrības "Paliec mājās" pārstāve Inese Vaivare.

Vaivare prezentēja nevalstisko organizāciju (NVO) apkopotos datus par sabiedrības grupām, kurām Covid-19 krīzē nepieciešama palīdzība, norādot uz vairākām šādām grupām.

Pēc viņas teiktā, ir tādas sabiedrības grupas, kurām ir grūti ne tikai tagad, bet arī bija grūti pirms Covid-19 krīzes, piemēram, bērni ar attīstības traucējumiem, vecāki, kuri vieni audzina bērnu, cilvēki ar invaliditāti un vientuļie seniori.

Tāpat palīdzība nepieciešama tiem, kuri ar grūtībām saskārās Covid-19 krīzē, piemēram, ģimenes ar maziem bērniem, nepilna darba laiku nodarbināti jaunieši, kā arī tie, kuriem ir kauns prasīt atbalstu.

Vaivare norādīja, ka valsts atbalsts Covid-19 krīzē ir neatbilstoši veidots, piemēram, tie cilvēki, kuri pērn pavasarī izmantoja bezdarbnieka pabalstu, patlaban nevar pietiekties Covid-19 krīzes atbalstam, tāpat bez iztikas ir palikušas ģimenes, kā arī seniori sociālās aprūpes centros ir vientuļi.

"Valsts atbalstam Covid-19 krīzē ir negodīgi kvalificēšanās kritēriji. Sagaidāma liela sociālā katastrofa, jo ir vairākas sabiedrības grupas bez atbalsta, kuras nemaz nepamanām un kas neparādās valsts datos," uzsvēra Vaivare.

NVO pārstāve aicināja vadības grupas pārstāvjus runāt par sistēmiskiem risinājumiem Covid-19 krīzē, jo līdz šim pieejamie atbalsta pasākumi nav piemēroti visiem. Vaivare rosināja mērķtiecīgāk risināt sociālās problēmas, apsvērt iespēju krīzes risināšanas spēka punktu pārcelt uz partneru pleciem. Vaivare arī aicināja krīzes risināšanā aktivizēt brīvprātīgo darbu, kas darbotos ar konkrētām mērķa grupām, sniegtu praktisku palīdzību krīzē svarīgu funkciju īstenošanai. Tāpat Vaivare mudināja veikt precīzāku krīzes risku analīzi.

Šodien notiek valdības un tās partneru veidojošās Covid-19 ierobežošanas stratēģiskās vadības grupas sēde, kurā tiks spriests par atbalstu Covid-19 krīzē.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu