Kā pareizi tīrīt mājokli pēc slimošanas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Ja kāds tavā mājsaimniecībā ir saaukstējies, slimo ar gribu, pašlaik sevišķi aktuāli - koronavīrusu vai citu lipīgu slimību, ir svarīgi censties novērst slimības izplatīšanos. Papildus biežai roku mazgāšanai pareiza un rūpīga mājas tīrīšana ir viens no galvenajiem uzdevumiem, jo vīrusi uz dažādām virsmām mēdz saglabāties līdz pat vairākām dienām. Lūk, kā kārtīgi iztīrīt dažādas mājokļa zonas, lai iznīdētu slimības baktērijas.

Foto: Fiona Campbell

Tīrīšanas līdzekļi

Ūdens un vieglas iedarbības tīrīšanas līdzekļi nebūs palīgi cīņā ar vīrusiem, baktērijām un citiem mikrobiem. Tāpēc ieteicams izmantot dezinfekcijas līdzekli, jāievēro tā lietošanas instrukcija un jādod laiku tam iedarboties.

Lai mājās pagatavotu virsmu tīrīšanai paredzētu dezinfekcijas līdzekli, izmantojot balinātāju, nepieciešams 0,5% nātrija hipohlorīta šķīdums. Lielākā daļa sadzīves balinātāju satur 5% nātrija hipohlorītu. Šķidrajā balinātājā hlors ir dažādās koncentrācijās.

Dezinfekcijas šķīduma pagatavošanai var izmantot jebkuras koncentrācijas balinātāja šķīdumu, izmantojot šādu formulu: (X% balinātāja šķīdumā / X% vēlamā hlora) – 1 = dezinfekcijas līdzeklim pievienojamais ūdens apjoms. Šajā formulā X% vēlamā hlora = 0,5%.

Piemēram, ja 1 litrā balinātāja hlora koncentrācija ir 5%, tad dezinfekcijas šķīduma pagatavošanai nepieciešamo ūdens daudzumu aprēķina šādi: (5 % / 0,5%) – 1 = 9 litri. Tas nozīmē, ka esošajam balinātāja apjomam jāpievieno 9 litri ūdens, kā rezultātā tiek iegūti 10 litri dezinfekcijas šķīduma, kas satur 0,5% hlora.

Pašgatavotajā dezinfekcijas šķīdumā iemērc tīru drānu un notīri virsmas. Pēc tīrīšanas pagaidi vismaz trīs minūtes un pēc tam noskalo virsmu ar tīru ūdeni. Balinātāja šķīdumu var izmantot arī ar izsmidzināmo pudeli. Pēc tam, kad esi notīrījis virsmas, pēc katras lietošanas reizes izmazgā drānu. Tīrīšanai nav ieteicams izmantot sūkļus, jo tajos var būt baktērijas. Priekšmetiem ar mazām šķirbām, piemēram, tālvadības pultij un datora tastatūrai, izmanto vates tamponiņu.

Foto: Fiona Campbell

Guļamistaba

Slimojot, daudz laika tiek aizvadīts gultā, līdz ar to gultas veļas pārvalkos paliek daudz mikrobu. Lai novērstu slimības izplatīšanos un pat atkārtotu inficēšanos, ir svarīgi dezinficēt gultas veļu. Segas pārvalks un spilvendrānas ir visciešākajā kontaktā ar saslimušo. Neaizmirsti arī pidžamas. Turklāt, ja saslimis ir bērns, kas guļ ar mīkstajām mantiņām, arī tas ir jāiztīra. Lai pasargātu sevi no cita iemītnieka baktērijām, neaizmirsti par gumijas cimdiem, mainot un tīrot netīro veļu. Kā arī turi pārvalkus pēc iespējas tālāk no sejas un ķermeņa. Gultas veļu un apģērbu mazgā pēc iespējas ātrāk, tiklīdz saslimušais jūtas pietiekami labi, lai spētu būt ārpus gultas. Dezinficē arī veļas grozu, lai novērstu savstarpēju mikrobu apmaiņu ar citām drēbēm.

Foto: Fiona Campbell

Vannas istaba

Lieto dezinfekcijas tīrīšanas līdzekli, kopjot vannas istabu. Neaizmirsti notīrīt – durvju rokturi, tualetes podu, izlietnes un dušas rokturus, gaismas slēdžus, miskasti, grīdu un slimošanas periodā lietotos priekšmetus.

Ja iespējams, izmanto citu vannas istabu. Ja tas nav iespējams, tad nodali dvieļus, kurus izmanto tikai saslimušais, un katru dienu tos nomaini. Dvieļus un vannas istabas paklājiņus mazgā karstā ūdenī. Rokām ieteicams izmantot papīra dvieļus.

Foto: Fiona Campbell

Dzīvojamā istaba

Dažreiz ir grūti ierobežot slimu cilvēku - it īpaši bērnu - viņu guļamistabā. Tāpēc, lai novērstu mikrobus uz mēbelēm dzīvojamā istabā, pārklāj mēbeles ar mazgājamiem palagiem vai segām. Bieži tos maini un mazgā. Noņem dekoratīvos, grūti tīrāmus spilvenus vai pārklāj tos ar mazgājamām spilvendrānām. Bieži tīri virsmas, piemēram, tālruņus, datorus, tālvadības pultis, gaismas slēdžus un durvju rokturus. Ja slima bērna izklaidēšanai izmantotas rotaļlietas,  neaizmirsti notīrīt arī tās.

Foto: Fiona Campbell

Virtuve

Saslimušais nedrīkst gatavot ēdienu citiem. Pat rūpīga roku mazgāšana var būt nepietiekama, lai pasargātu citus. Vislabāk saslimušo turēt pēc iespējas tālāk no virtuves. Visus traukus, ko lietojis slimnieks, ieteicams mazgāt ļoti karstā ūdenī, trauku mazgājamā mašīnā vai, ja mazgā ar rokām - iemērc tos dezinfekcijas šķīdumā. Protams, neaizmirsti dezinficēt virsmas – galdus, krēslus, atzveltnes, ledusskapja rokturi, atvilktnes un skapīšus.

Foto: Fiona Campbell

Mašīna

Ja saslimušais ir braucis vai ticis vests ar automašīnu, arī tā ir jāiztīra. Pēc brauciena velti dažas minūtes, lai notīrītu stūri, durvju rokturus iekšpusē un ārpusē, vadības paneli un atslēgas. Kā arī ar dezinfekcijas līdzekli kārtīgi iztīri automašīnas sēdekli, kurā sēdējis saslimušais.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu