Zinātnieki pirmo reizi klonējuši melnkāju sesku (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Zinātniekiem pirmo reizi vēsturē izdevies klonēt apdraudētas sesku sugas pārstāvi – melnkāju sesku jeb Amerikas sesku. Tas paveikts, izmantojot šūnas, kas sasaldētas pirms vairāk nekā 30 gadiem. 

Mīlīgais klons, kas nosaukts par Elizabeti Annu, pārstāv vienu no apdraudētākajām dzīvnieku sugām Ziemeļamerikā. Elizabete Anna pasaulē nāca 2020. gada 10. decembrī, izmantojot ģenētisko materiālu no savvaļas melnkāju seska, kurš nomira 1988. gadā, tomēr zinātnieki bija sasaldējuši tā šūnas. 

Šī ir pirmā reize, kad ASV tiek klonēts kāds apdraudētas dzīvnieku sugas pārstāvis. Pētnieki cer, ka Elizabete Anna palīdzēs atgūties melnkāju sesku sugai un padarīt to populāciju ģenētiski daudzveidīgāku. Pašlaik eksistējošie melnkāju seski ir cēlušies no septiņiem īpatņiem un ir daļēji brāļi un māsas, rakstīts izdevumā “The New York Times”.

Foto: Reuters/ScanPix

Dzīvnieku pasaule ir fascinējoša, skaista un sarežģīta reizē, tomēr tās nākotne ir neskaidra. Piemēram, pēdējos gados Japāna ir atsākusi vaļu medības, un zinātnieki brīdina, ka nākamie desmit gadi varētu būt izšķiroši mūsu planētas videi un tās iemītniekiem. Šajos desmit gados īpašas briesmas draud 25 pasaules apdraudētākajām dzīvnieku sugām. 

Reiz tika uzskatīts, ka melnkāju seski ir izmiruši, tomēr 1981. gadā zinātnieki atrada nelielu šo dzīvnieku populāciju, kas ļāva izveidot šo dzīvnieku audzēšanas programmas nebrīvē. Tagad nebrīvē dzīvo 250 līdz 350 melnkāju sesku, bet savvaļā, norobežotās un aizsargātās teritorijās mīt 300 sesku, vēstīts izdevumā “Science Alert”.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu