Ieskats populārākajās DeFi tirdzniecības lietojumprogrammās

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

DeFi šobrīd ir aktuāls vārdu savienojums visās kriptokopienās. Decentralizētā finanšu vide, kas vēl vasaras sākumā bija miljards dolāru nozare, šobrīd pārsniegusi 40 miljardu dolāru atzīmi, un šķiet, ka ieskrējiens joprojām nerimstas. Ieskatīsimies populārākajās DeFi tirdzniecības lietojumprogrammās.

Decentralizētas biržas, piemēram, Uniswap

Kriptonauda ir decentralizētas elektroniskās naudas forma, taču vietas, kur to var iegūt (proti, tirdzniecības biržas), galvenokārt ir centralizētas. Tas nozīmē, ka platformas vadības groži un naudas kontrole ir attiecīgo uzņēmumu rokās. Tomēr, kā to parādīja Gamestop un Robinhood sāga, šim modelim ir savas vājās vietas, kas arvien vairāk lietotāju pārvilina uz decentralizētajām tirdzniecības platformām.

Ja nav starpnieka, kā pircēji un pārdevēji atrod viens otru? Decentralizētās biržas šim nolūkam izmanto AMM (automated market maker) protokolus. AMM ir matemātiskas formulas, kas automātiski nosaka aktīvu cenu. Tas nozīmē, ka darījuma veikšanai otra puse (cits tirgotājs) nav nepieciešama, tā vietā komunikācija notiek, pamatojoties uz viedo līgumu (smart contract).

Vai esat ievērojis rozā vienradzi? Tad ziniet, ka tas ir Uniswap. Vadošās DeFi biržas visu laiku lielākais tirdzniecības apjoms nesen pārsniedza 100 miljardu dolāru robežu. Nav slikti platformai, kas tirgū sāka darboties 2018. gada beigās. Pagājušā gada septembrī Uniswap palaida tirgū arī savus UNI žetonus, kuru tirgus kapitāls sešu mēnešu laikā sasniedza 6 miljardus dolāru. UNI žetonus var vienkārši iegādāties, izmantojot Change aplikāciju. Papildus Uniswap lietojumprogrammā Change var iegādāties vairāk nekā 25 dažādas kriptovalūtas un arī tādas plaši pazīstamas ASV biržas akcijas kā Tesla, Apple un Amazon.

Ne visos DeFi projektos tiek izmantots Ethereum

DeFi sektors lielā mērā ir orientēts uz Ethereum, kas nozīmē, ka vairāk nekā 95% DeFi lietojumprogrammu ir veidotas, izmantojot Ethereum blokķēdi. Tomēr tas ir radījis situāciju, ka Ethereum tīkls ir pastāvīgi pārslogots un darījumu maksa ir sasniegusi kosmiskus augstumus. Protams, Ethereum 2.0 sola atvieglot situāciju, taču līdz šim parādās aizvien vairāk blokķēžu, kas atbalsta alternatīvus viedos līgumus.

Finansiāli izdevīgākas darījumu maksas ir galvenais iemesls, kāpēc galvenokārt ierindas lietotāji meklē jaunus veidus, kā apmainīt savas kriptovalūtas. Kurš gan gribētu maksāt vairākus simtus eiro par vienu pārskaitījumu? Labs piemērs ir strauji augošais Pancakeswap, kas radīts, pamatojoties uz Binance Smart Chain blokķēdi. Saskaņā ar CoinGecko datiem, Pancakeswap ir otra lielākā DeFi birža pēc darījumu apjoma; tas rāda, ka cilvēki novērtē lētus un ātrus darījumus.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu