KNAB pērn izmeklētajās krimināllietās arests uzlikts € 21 miljonam un 13 īpašumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: AVN Photo Lab, Shutterstock.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pērn izmeklētajās krimināllietās arests uzlikts 21,21 miljonam eiro un 13 nekustamajiem īpašumiem, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā KNAB apkopotā informācija.

Pagājušajā gadā birojs sāka 39 kriminālprocesus. Desmit kriminālprocesi sākti pēc Operatīvo darbību pārvaldes sniegtās informācijas, bet četri - izdalīti no lietvedībā esošajiem kriminālprocesiem. Pārējie kriminālprocesi sākti pēc informācijas saņemšanas no citiem avotiem.

2019.gadā sākti 47 kriminālprocesi, 2018.gadā 38 lietas, bet 2017.gadā 30 kriminālprocesi.

Pagājušā gadā visvairāk kriminālprocesi sākti saistībā ar prettiesisku rīcību valsts un pašvaldības institūciju darbībā.

Pērn KNAB kriminālvajāšanas sākšanai prokuratūras iestādēm nosūtīja 23 kriminālprocesus pret 39 fiziskām personām un divām juridiskām personām. Pērn rosināts saukt pie kriminālatbildības vidēji divas personas katrā biroja izmeklētajā kriminālprocesā. Tas norāda uz to, ka koruptīva noziedzīga nodarījuma plānošanā un izdarīšanā bieži līdzdarbojas un iesaistās vairāk nekā viena persona.

2019.gadā kriminālvajāšanai prokuratūrā nodoti 15 kriminālprocesi pret 31 personu, 2018.gadā 24 lietas, bet 2017.gadā 17 kriminālprocesi.

Savukārt 26 biroja lietvedībā esoši kriminālprocesi izbeigti.

Pērn salīdzinājumā ar 2019.gadu saglabājās augsti riski saistībā ar valsts amatpersonu prettiesisku rīcību ar publiskas personas mantu vai finanšu līdzekļiem, norāda KNAB.

Salīdzinājumā ar iepriekšējiem pārskata periodiem 2020.gadā ievērojami pieaudzis to kriminālprocesu skaits, kas sākti pēc Finanšu izlūkošanas dienesta sniegtās informācijas saistībā ar ārvalstu amatpersonu noziedzīgu darbību rezultātā iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Joprojām augsti korupcijas riski ir publisko iepirkumu jomā. Vienlaikus paaugstināti riski ir institūcijās, kurām deleģēts veikt kontroles, uzraudzības un sodīšanas funkcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu