Met ārā mēbeles un bērnus: īres parādu strīds privātā bērnudārzā izvēršas nopietnā drāmā (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Samilzis strīds par īres parādiem kādā Rīgas privātajā pirmsskolas izglītības iestādē izvērties par īstu drāmu - bērnu klātbūtnē sveši cilvēki sākuši nest ārā mēbeles; pašus bērnus audzinātājas steigšus vedušas ārā no telpām, otrdien vēstīja LTV "Panorāma". 

"Pulksten četros pa dienu, kad bērni ir tikko kā pamodušies no diendusas, nav paspējuši pat paēst launagu... Atbrauc kaut kādi sveši cilvēki. Daļa – bez maskām. Mēs, vecāki, pandēmijas laikā nedrīkstam iet bērnudārzā, bet te – pilns ar nepazīstamiem cilvēkiem, nes ārā gultas, rauj ārā izlietnes.

Es ieeju iekšā ģērbtuvē. Visi bērni sadzīti vienā mazā telpā un sākti gatavot iešanai ārā. Viņi nav ne paēduši, ne nomazgājušies, ne bijuši uz podiņa. Viņiem jāiet ārā, jo viņus met ārā no bērnudārza. Nu, tas ir kaut kāds absurds!" situāciju aprakstīja bērna mamma Inesa.

Vairāki vecāki atzina – notikušais bērniem radījis pamatīgu pārdzīvojumu. Nedz bērniem, nedz vecākiem situācija nav paskaidrota. 

Adresē Ūnijas ielā 54 atrodas divi dārziņi – "Dūjiņas" un "Mazulītis", kas noformēti uz diviem dažādiem uzņēmumiem, bet patiesā labuma guvēja abiem ir viena – uzņēmēja Solvita Beķe. Viņai pieder vēl vairāki privātie dārziņi Rīgā.

Ūnijas ielas ēkas īpašnieks Aivars Gontarevs "Panorāmai" pastāstīja, ka Beķes uzņēmums ilgstoši nav maksājis īri. Kad parāds pieaudzis līdz piecu ciparu skaitļiem, viņa pacietība esot izsīkusi. Ieraugot, ka tikpat lielu summu nomnieks ir parādā valstij, sākta līguma izbeigšanas procedūra.

Nomas līgums zaudētu spēku 28. februārī. Uzzinot par šo situāciju, toreizējā SIA "Dūjiņa" darbiniece – bērnudārza vadītāja Māra Niedre izveidojusi un šajā pašā adresē reģistrējusi pati savu privāto dārziņu "Patskanis". Tas bija gatavs no 1. marta pārņemt gan telpu nomu, gan darbiniekus, gan pārslēgt līgumus ar klientiem, lai bērni varētu turpināt mācības ierastajā vidē.

Ēkas īpašnieks šādu risinājumu aktīvi atbalstījis, arī bērnu vecāki un darbinieki lielākoties bijuši ar mieru pārslēgt līgumu ar jauno dārziņu, bet citās domās bija līdzšinējais darba devējs.

Pirmdien no rīta SIA "Dūjiņa" īpašniece atlaidusi Niedru, liekot viņai nekavējoties pamest telpas.

Uzņēmuma ieskatā, namīpašnieks kopā ar bijušo darbinieci izveidojuši shēmu biznesa pārņemšanai, uzrēķinot nepamatotus soda procentus par īres parādiem.

"To pat var nosaukt par reiderismu vienkārši! Nu, ko viņi iedomājas? Ka viņi izmetīs mūs un  paliks strādāt ar mūsu mēbelēm. Nu nē – mēbeles pieder SIA "Dūjiņa"," uzsvēra Beķe.

Uz jautājumu, kādēļ demontāža jāveic laikā, kad dārziņā atrodas bērni, uzņēmēja neatbildēja. Vēlāk rakstisku atbildi atsūtīja viņas jurists Daniels Neibergs:

"Tā kā namsaimnieks Aivars Gontarevs bija draudējis atņemt mūsu pamatlīdzekļus hipotētisko parādu dzēšanai, notika to steidzama evakuācija laikā, kad bērni atradās pastaigā. Bērnu intereses netika aizskartas."

Pašreizējā nomniece telpas padarījusi nelietojamas, bet jaunais dārziņš tajā darbu varēs sākt tikai martā. Ģimenēm, kuras jau samaksājušas avansu par bērnudārza pakalpojumiem februārī, uzņēmums sola atmaksāt.

Uzmanību notikušajam bērnudārzā "Dūjiņa" solījusi pievērst gan Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija, gan Izglītības kvalitātes valsts dienests. Iespējams, būs darbs arī policijai.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu