"AstraZeneca" otrajā ceturksnī piegādās ES mazāk nekā pusi no solītajām Covid-19 vakcīnām (7)

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
AstraZeneca vakcīnas. Ilustratīvs attēls
AstraZeneca vakcīnas. Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Uzņēmums "AstraZeneca", domājams, piegādās mazāk nekā 50% no Covid-19 vakcīnas devām, ko saskaņā ar līgumu solījis piegādāt Eiropas Savienībai (ES) otrajā ceturksnī, otrdien ziņu aģentūrai "Reuters" atklājusi kāda ES amatpersona.

Gaidāmais iztrūkums, par kuru iepriekš nebija ziņots, nāk pēc liela samazinājuma vakcīnu devu piegādēs pirmajā ceturksnī un var apgrūtināt Eiropas Komisiju (EK) sasniegt savu mērķi līdz vasaras beigām vakcinēt pret jauno koronavīrusu 70% no pieaugušajiem ES.

ES amatpersona, kas iesaistīta sarunās ar "AstraZeneca", sacīja, ka uzņēmums darījis zināmu, ka otrajā ceturksnī piegādās mazāk nekā 90 miljonus devu.

Saskaņā ar "AstraZeneca" un ES līgumu uzņēmums apņēmies piegādāt ES otrajā ceturksnī 180 miljonus devu.

"Tā kā mēs neticami smagi strādājam, lai palielinātu mūsu ES piegādes ķēdes produktivitāti, un darām visu iespējamo, lai izmantotu mūsu globālo piegādes ķēdi, mēs ceram, ka ar savām piegādēm spēsim pietuvināties iepriekšējā iepirkuma līguma nosacījumiem," paziņoja "AstraZeneca" preses pārstāvis, bet atteicās komentēt konkrētus skaitļus.

EK, kas koordinē sarunas ar vakcīnu ražotājiem, arī atteicās komentēt skaitļus.

ES amatpersona "Reuters" apstiprināja, ka "AstraZeneca" plāno piegādāt ES aptuveni 40 miljonus devu pirmajā ceturksnī, lai gan bija solījusi piegādāt 90 miljonus devu.

"AstraZeneca" janvārī brīdināja ES, ka nespēs piegādāt visas pirmajā ceturksnī solītās vakcīnas devas, jo radušās problēmas vakcīnas ražotnē Beļģijā.

Uzņēmumam bija arī jāpiegādā 30 miljoni devu 2020.gada pēdējā ceturksnī, bet tas nepiegādāja neko, jo "AstraZeneca" vakcīna ES vēl nebija apstiprināta.

Ņemot vērā visu iepriekš minēto, "AstraZeneca" varētu līdz jūnija beigām piegādāt ES aptuveni 130 miljonus devu, lai gan bija solījusi šajā periodā piegādāt 300 miljonus devu.

"AstraZeneca" vakcīna lietošanai ES tika apstiprināta janvāra beigās.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu